Criză Qatar. Rusia reacționează

Rusia a lansat un apel la dialog sâmbătă între Qatar și vecinii săi din Golf, oferindu-și ajutorul pentru a rezolva criza, în finalul convorbirilor ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, cu omologul său qatariot, șeicul Mohamed ben Abderrahmane Al-Thani, relatează AFP, EFE și TASS.

"Am urmărit cu îngrijorare veștile despre această escaladare", a declarat șeful diplomației ruse în deschiderea întâlnirii sâmbătă, la Moscova, cu ministrul de externe al Qatarului.

"Nu poate să ne bucure situația când relațiile dintre partenerii noștri se deteriorează. Susținem rezolvarea oricărui dezacord prin dialog", a adăugat Serghei Lavrov.

Rusia este "gata să încerce să facă tot ce îi stă în putere" pentru a ajuta la rezolvarea crizei, a spus în continuare ministrul rus, estimând ca "necesară" unitatea pentru combaterea "terorismului".

În cadrul întâlnirii sale cu Lavrov, ministrul de externe al Qatarului a calificat drept "ilegale" măsurile adoptate împotriva țării sale. De altfel, Qatarul a denunțat anterior decizia Arabiei Saudite și a aliaților săi de a rupe cu relațiile cu mica monarhie din Golf, catalogând-o drept "nefondată".

Înaintea vizitei la Moscova, Al-Thani a efectuat vineri o deplasare-surpriză în Germania. Qatarul este în căutare de sprijin în străinătate pentru a evita să fie izolat pe scena diplomatică după șocul din 5 iunie când Arabia Saudită și aliații ei au anunțat ruperea relațiilor cu acesta.

Această țară este acuzată de a avea legături cu "organizații teroriste și grupări sectare care caută să destabilizeze regiunea, printre care figurează Frații musulmani, Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) și Al Qaida". De asemenea i se reproșează o apropiere de Iranul șiit.

Bahrain, Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite a rupt relațiile diplomatice cu Qatar și i-au impus restricții severe aeriene și maritime. Astfel, Arabia Saudită a închis frontieră terestră, pe unde trece 40% din aprovizionarea cu alimente a Qatarului, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel