Coreea de Nord pune omenirea pe jar. Bomba cu hidrogen, ce este și ce efecte are

Coreea de Nord este pe cale de a testa bombe cu hidrogen în Oceanul Pacific, în una dintre  acțiunile sale posibile de "cel mai înalt nivel" împotriva Statelor Unite, a declarat ministrul de externe de la Phenian, Ri Yong-Ho, informează Agerpres care citează de agenția Yonhap.

Oficialul nord-coreean a făcut acest comentariu după ce vineri liderul țării sale, Kim Jong-Un, a spus că are în vedere cele mai puternice acțiuni de răspuns la amenințarea președintelui american, Donald Trump, că va "distruge total" țara.

"Ar putea fi cea mai puternică detonare a unei bombe H în Pacific", a indicat Ri.

El a făcut această declarație reporterilor la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU, recunoscând însă că nimeni nu are nicio idee despre ce acțiuni ar putea fi decise, acestea urmând a fi ordonate de liderul Kim Jong-Un.

Coreea de Nord a efectuat cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear al său pe 3 septembrie, pretinzând că a fost vorba de explozia unei bombe cu hidrogen.

Ce este bomba cu hidrogen

Bomba cu hidrogen este la ora actuală  cea mai importantă armă de distrugere în masă. Este  chiar de 2.000 de ori mai puternică decât bombele detonate la Hiroshima şi Nagasaki în august, 1945.

Diferența dintre  bomba atomică și cea cu hidrogen o reprezintă  tipul de reacţie. Bombele atomice de tip A eliberează energia acumulată prin procesul de fisiune (fenomen spontan sau indus de scindare a unui nucleu atomic greu în mai multe produse cu mase cinetice foarte mari).

[citeste si]

În cazul bombelor cu hidrogen, nucleele atomice reacționează, iar mecanismul este mai complex. Include un dispozitiv îmbunătăţit de bombă atomică care joacă rolul de explozibil pentru miezul cu deuteriu (izotop de hidrogen cu masa dublă faţă de hidrogenul normal). În acest caz însă, nu este suflul bombei care cauzează procesul de fuziune, ci emisiile de radiaţii care călătoresc cu viteza luminii, care duc la contopirea izotopilor de hidrogen, eliberând o cantitate mult mai mare de energie ca bomba atomică tradiţională.

Denumită „Tsar bomb" (bomba Țarului), a fost cea mai mare bombă cu hidrogen care a fost lansată, aceasta aparținând fostei Uniunii Sovietice. A fost detonată în octombrie 1961, fiind construită într-un singur exemplar, pentru a demonstra capabilitățile în Războiul Rece.

În timpul detonării, mingea de foc a avut un diametru de 5–7 kilometri, iar lumina exploziei a fost atât de puternică încât a fost văzută de la 1000 kilometri distanță. Ciuperca atomică s-a ridicat la 64 km înălțime și a avut un diametru de 30–40 km. Toate clădirile din Severnâi, oraș aflat la 55 de kilometri, au fost distruse. Explozia a putut fi văzută și simțită până în Finlanda, iar puterea degajată în cele 39 nanosecunde ale exploziei a fost de circa 1,4% din puterea Soarelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel