Ciolacu lămurește misterul cu legea salarizării. Cine câștigă mai mult decât președintele

Deputatul Marcel Ciolacu a făcut o analiză a punerii în practică a programului de guvernare PSD-ALDE.

"Performanța economică a guvernării PSD-ALDE este rezultatul aplicării măsurilor promise în campania electorală și incluse în programul de guvernare precum majorarea salariului minim, creșterea salariilor din sănătate, educație și administrație, eliminarea celor 102 taxe parafiscale, reducerea TVA de la 20% la 19%, reducerea accizelor cu 18%-20%, eliminarea impozitului pe construcțiile speciale, eliminarea impozitului pe transferul proprietăților cu valoare mai mică de 450.000 lei, eliminarea CASS aplicată tuturor pensiilor", a spus Marcel Ciolacu.

Cele mai importante proiecte de lege votate de PSD votate în ultimele zile

"În primul rând proiectul de lege care pune în aplicare și susține mai multe amendamente la Ordonanța Guvernului nr. 2 din 2017, fapt ce va aduce de la 1 iunie creșteri salariale pentru anumite categorii profesionale, care nu au beneficiat până acum de nicio majorare.

Printre acestea se numără și personalul militar, polițiștii, funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor, medicii militari din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, indiferent de funcția pe care sunt încadrați. Aceștia pot opta în locul soldei de funcție sau salariului de funcție, gradațiilor și soldei salariului de comandă după caz, pentru salariu de bază stabilit pentru o funcție echivalentă potrivit prevederilor din familia ocupațională "Sănătate", la care se adaugă solda de grad sau salariul gradului profesional deținut. Ajutorul la trecerea în rezervă sau în retragere ori la încetarea raporturilor de serviciu, pensia și alte drepturi specifice care se acordă potrivit legii personalului menționat se stabilesc în raport cu soldele, salariile lunare brute cuvenite în calitate de personal militar, polițist, funcționar public cu statut special din sistemul administrației penitenciarelor corespunzătoare funcțiilor încadrate potrivit legii", a spus deputatul PSD.

Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie

"Cât despre Legea privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, Camera Deputaţilor a adoptat marţi acest proiect, potrivit căruia prețurile asigurării obligatorii se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF şi nu vor mai fi fixate prin lege. Totodată, au fost plafonate cheltuielile administrative ale asigurătorilor la procentul de 25%. O modificare importantă adusă de lege se referă la introducerea sistemului de decontare directă, care va avea loc între asigurătorii şoferilor implicaţi într-un eventual accident. S-au înăsprit și pedepsele pentru service-uri în cazul în care folosesc piese contrafăcute sau neomologate, fapta devenind infracţiune sancţionată cu închisoarea de la 2 la 7 ani", a zis deputatul PSD.

Legea salarizării unitare

"Ca ultimă mențiune, pentru că este un subiect de mare actualitate, aș vrea să adaug câteva cuvinte despre Legea salarizării unitare. Aceasta este în plin proces de dezbatere în Parlament și se lucrează intens la nivelul comisiilor. Orice lege este perfectibilă, iar Ministrul Muncii, doamna Olguța Vasilescu, a subliniat în repetate rânduri că legea poate fi îmbunătățită prin dezbaterile parlamentare.

[citeste si]

Este una dintre cele mai importante dar și mai complexe legi, care reglementează și pune ordine în întreg sistemul național de salarizare. Aduce o ierarhizare firească și încearcă să rezolve și să asigure recunoașterea valorii și a muncii fiecăruia, de o manieră cât mai echitabilă, fără a produce dezechilibre bugetare structurale și în limitele resurselor financiare existente și realist prognozate.

Evident că sunt și nemulțumiri, în limita posibilului se vor căuta soluții echitabile de rezolvare a acestora. Dar trebuie să fim conștienți că niciodată nu se vor rezolva toate problemele.

Cel mai important e că nimeni nu va pierde la salariu, cu excepția bugetarilor de lux, care astăzi câștigă mai mult decât președintele României.

Legea salarizării pune ordine și în acordarea sporurilor, unde s-au făcut multe abuzuri de-a lungul timpului. Mulți dintre cei care protestează acum sunt nemulțumiți că se limitează sporurile. Dar nu e normal ca sporurile să fie de același nivel sau chiar mai mari ca salariile. O cotă de 30% din cheltuielile de personal pentru sporuri și bonusuri este rezonabilă pentru orice instituție", a conchis Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel