Cine este scutul lui Traian Băsescu în Justiție. "Nu i se poate aduce atingere președintelui"

4
4

Șeful interimar al Parchetelor, Daniel Morar, îi conferă imunitate totală președintelui Traian Băsescu. El respinge plângerea formulată de avocatul Dan Chitic, sub motivarea că președintelui României nu i se poate aduce atingere, pentru că reprezintă instituția cu cea mai mare autoritate în stat. Dan Chitic este cel care susține că în luna august 2010 a fost lovit cu palma și făcut dobitoc de președintele Traian Băsescu în parcarea restaurantului Cireșica, din Neptun.

Avocatul Dan Chitic făcuse o plângere împotriva hotărârii procurorului Marius Iacob. El susține că șeful Secției de Urmărire Penală și Criminalistică din PICCJ a menținut, prin procurorul Iacob, hotărârea procuroarei Cristina Zlata. Ea a dispus neînceperea urmăririi penale față de Traian Băsescu.

Daniel Morar a respins plângerea cu motivarea "Imunitatea își găsește justificarea în considerații de oportunitate politică, șeful statului reprezentând o instituție cu cea mai înaltă autoritate în stat, pentru păstrarea autorității acesteia fiind necesar să nu se poată aduce atingere persoanei care o reprezintă", scrie Lumea Justiției.

Astfel, șeful interimar al Parchetelor, ignoră articolul 16 din Constituția României, care prevede că “cetațenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări”, dar și că “nimeni nu este mai presus de lege”.

Daniel Morar face precizarea că "Referitor la răspunderea penală a Președintelui României, conform dispozițiilor constituționale, pe perioada mandatului, acesta poate fi cercetat doar în cazul în care ar comite infracțiunea de înaltă trădare".

Astfel, Daniel Morar lasă să se înțeleagă că președintele statului poate să comită orice infracțiune în afară de cea de înaltă trădare. De asemenea, el susține că dacă președintele comite o infracțiune nu poate fi tras la răspundere pentru că este înaltă autoritate în stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel