China sare în apărarea Rusiei în criza din Ucraina: Extinderea NATO este o problemă

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Republica Populară Chineză spune că NATO nu ar trebui să se extindă , fiind pentru prima dată când Beijingul se implică în conflictul dintre Rusia și Occident.

China a acuzat, joi, Statele Unite, fără a le numi, că au alimentat criza din Ucraina prin extinderea NATO cu o „mentalitate de Război Rece”. Este pentru prima oară când China se implică în tensiunile Rusia-Occident, izbucnite după ce Rusia a desfășurat peste 150.000 de militari la granița Ucrainei și a adoptat o poziție amenințătoare la adresa acesteia și Occidentului.

„China apreciază că toate părţile implicate ar trebui să lase raţiunea să le conducă şi să tindă spre o reglementare politică, abţinându-se de la orice act de natură să exacerbeze tensiunile sau să alimenteze criza”, a declarat ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.

„Nimic nu se întâmplă fără motiv. Extinderea NATO este o problemă care nu poate fi omisă din tensiunile legate de Ucraina. Extinderea constantă a Alianţei Nord-Atlantice, în siajul Războiului Rece, este împotriva vremurilor noastre, de a şti să păstrăm securitatea comună”, a adăugat diplomatul chinez.

„Securitatea regională nu poate fi garantată prin extinderea unui bloc militar. Aceasta este valabil atât pentru Europa, cât şi pentru alte regiuni din lume”, a continuat Zhang Jun.

Referindu-se implicit la SUA, diplomatul a subliniat că în lume există „o ţară care refuză să renunţe la mentalitatea sa de Război Rece, care spune una şi face altceva pentru a ajunge la o superioritate militară”.

Zhang spune că SUA „ a creat mici cercuri trilaterale care urmăresc să provoace confruntarea” și în regiunea Asia-Pacific.

„Acesta nu urmăreşte decât să creeze tulburări în regiunea Asia-Pacific şi ameninţă stabilitatea regională în detrimentul ţărilor care o compun”, a susținut ambasadorul chinez, scrie Deschide.

Rusia cere din nou retragerea trupelor NATO din România

Rusia a declarat joi că va fi „forțată să răspundă” cu măsuri militare-tehnice dacă Statele Unite nu sunt de acord cu cerințele sale de securitate.

Într-un document de 11 pagini prezentat oficialilor americani, Kremlinul a criticat SUA pentru că nu s-au implicat în preocupările de securitate ale Rusiei și a cerut „garanții legale” că Ucraina nu va deveni niciodată membră NATO.

„În absența oricărei dispoziții din partea americanilor de a conveni asupra garanțiilor ferme, obligatorii din punct de vedere juridic, pentru a ne asigura securitatea... Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a măsurilor militare-tehnice”, se arată în document, potrivit textului publicat de către agenția de știri TASS.

De asemenea, Moscova a negat că plănuiește o invazie a Ucrainei, declarație pe care a repetat-o ​​în răspunsurile scrise de joi (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel