CCR, noi decizii de neconstituționalitate: abuzul în serviciu, întors în Parlament

CCR
CCR

CCR a constatat, joi, că 31 de dispoziții din legea de modificare a Codului Penal sunt neconstituționale. 

CCR a conexat sesizările de la președinte și de la deputați PNL, PMP, USR și neafiliați depuse pe marginea legii prin care Parlamentul a modificat Codul Penal. Judecătorii au admis o parte din obiecții. 

Proiectul de modificare a Codului Penal se întoarce în Parlament pentru a fi puse în acord articolele neconstituționale cu decizia CCR. 

”Art. 297. – (1) Fapta funcţionarului public, aflat în exerciţiul atribuţiilor de serviciu reglementate expres prin legi, ordonanţe de guvern sau ordonanţe de urgenţă, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea atribuţiilor astfel reglementate, a unor dispoziţii exprese dintr-o lege, ordonanţă de guvern sau ordonanţă de urgenţă, în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rudă sau afin până la gradul II inclusiv, un folos material necuvenit şi prin aceasta cauzează o pagubă certă şi efectivă mai mare decât echivalentul unui salariu minim brut pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 5 ani sau amendă”, scrie în textul declarat neconstituţional cu privire la abuzul în serviciu.

Nici traficul de influență nu a trecut de proba constituționalității: ”Art. 291. – (1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase materiale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta, promisiune urmată de intervenţia la acel funcţionar pentru a îl determina să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani”. 

Au mai fost declarate neconstituționale articole cu privire la mărturia mincinoasă, omorul calificat și alte articole. 

Decizia este definitivă şi general obligatorie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel