Caz Skripal. Elveția, poziție după acuzele Rusiei

Foto: The Moscow Times
Foto: The Moscow Times

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a respins miercuri acuzaţiile Moscovei că ar fi manipulat analizele efectuate în cazul otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia luna trecută în Marea Britanie. De asemenea, delegaţia eleveţiană la OIAC şi-a exprimat 'nedumerirea' în legătură cu aceste acuzaţii, potrivit portalului elveţian RTS. 

De fapt, laboratorul Spiez din Elveţia a fost vizat în declaraţiile făcute de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, sâmbăta trecută. 

Şeful diplomaţiei ruse a spus că laboratorul elveţian - dependent de Confederaţie - a găsit urme de BZ, o substanţă care nu a fost 'niciodată folosită de Rusia", în timpul analizei probelor prelevate în Salisbury, Anglia, unde a fost otrăvit ex-spionul Serghei Skripal şi fiica sa la începutul lunii martie. 

Lavrov a declarat că BZ nu a fost menţionat în raportul OIAC. "Ne întrebăm de ce această informaţie, care reflectă concluziile specialiştilor laboratorului Spiez, a fost omisă din acest document", a spus el. 

Aceste afirmaţii ale ministrului de externe rus au fost dezminţite miercuri în cadrul Consiliului executiv al OIAC reunit la Haga, conform proceselor-verbale publicate pe internet, potrivit RTS. 

'BZ despre care s-a spus în declaraţii publice era conţinut în eşantionul de control pregătit de laboratorul OIAC. Aceasta nu are nimic de-a face cu probele colectate de echipa OIAC la Salisbury', a afirmat Marc-Michael Blum, şeful laboratorului OIAC şi echipa de asistenţă tehnică desfăşurată în Regatul Unit. 

Delegaţia Elveţiei prezentă la reuniunea Consiliului executiv al OIAC a luat cuvântul pentru a exprima 'nedumerirea' guvernului eleveţian în legătură cu 'declaraţia rusă'. 

'Faptul că o astfel de declaraţie a putut fi făcută este de neînţeles pentru noi. Astfel de acţiuni slăbesc credibilitatea şi integritatea acestei organizaţii şi sunt absolut inacceptabile', a declarat Nadine Oliverio Lozano, reprezentanta Elveţiei la OIAC. 

OIAC a anunţat joia trecută că testele sale de laborator "confirmă concluziile Regatului Unit cu privire la identitatea agentului chimic toxic folosit la Salisbury". 

Cu toate acestea, OIAC nu a numit public substanţa în cauză care, potrivit Londrei, este un agent neurotoxic de tipul 'Noviciok' , de concepţie sovietică. Organizaţia nu a putut stabili responsabilităţile în acest caz. 

Această otrăvire a provocat o criză diplomatică serioasă între Moscova, pe de o parte, şi Londra şi aliaţii săi occidentali, pe de altă parte, informează Agerăres.

Alte acuze

Nu este însă prima acuzaţie nefondată a Moscovei în cazul Skripal. După ce la începutul lunii aprilie presa britanică a relatat că agentul neurotoxic folosit la otrăvirea celor doi Skripal provine dintr-un centru de cercetare militară din sud-vestul Rusiei din Şihani (regiunea Saratov), oficialii ruşi au negat cu înverşunare că ar exista un astfel de centru. 

În speţă, reprezentantul preşedintelui rus în regiunea Povoljie, Mihail Babici, a declarat că un astfel de centru nu a existat niciodată la Şihani, dar ancheta realizată de jurnaliştii de la publicaţia Fontanka din Santk-Petersburg demonstrează existenţa acestui centru, care în documentele ruseşti figurează ca 'obiectivul Gornîi'. 

Însuşi premierul rus Dmitri Medvedev a semnat în 2012 o dispoziţie privind plasarea comenzilor de stat pentru depozitarea armelor chimice într-un număr de depozite, inclusiv la Şihani, în regiunea Saratov, a amintit redactorul şef al postului de radio independent Eho Moskvî, făcând referire la documente publice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel