Caz Skripal. Elveția, poziție după acuzele Rusiei

Foto: The Moscow Times
Foto: The Moscow Times

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a respins miercuri acuzaţiile Moscovei că ar fi manipulat analizele efectuate în cazul otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia luna trecută în Marea Britanie. De asemenea, delegaţia eleveţiană la OIAC şi-a exprimat 'nedumerirea' în legătură cu aceste acuzaţii, potrivit portalului elveţian RTS. 

De fapt, laboratorul Spiez din Elveţia a fost vizat în declaraţiile făcute de ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, sâmbăta trecută. 

Şeful diplomaţiei ruse a spus că laboratorul elveţian - dependent de Confederaţie - a găsit urme de BZ, o substanţă care nu a fost 'niciodată folosită de Rusia", în timpul analizei probelor prelevate în Salisbury, Anglia, unde a fost otrăvit ex-spionul Serghei Skripal şi fiica sa la începutul lunii martie. 

Lavrov a declarat că BZ nu a fost menţionat în raportul OIAC. "Ne întrebăm de ce această informaţie, care reflectă concluziile specialiştilor laboratorului Spiez, a fost omisă din acest document", a spus el. 

Aceste afirmaţii ale ministrului de externe rus au fost dezminţite miercuri în cadrul Consiliului executiv al OIAC reunit la Haga, conform proceselor-verbale publicate pe internet, potrivit RTS. 

'BZ despre care s-a spus în declaraţii publice era conţinut în eşantionul de control pregătit de laboratorul OIAC. Aceasta nu are nimic de-a face cu probele colectate de echipa OIAC la Salisbury', a afirmat Marc-Michael Blum, şeful laboratorului OIAC şi echipa de asistenţă tehnică desfăşurată în Regatul Unit. 

Delegaţia Elveţiei prezentă la reuniunea Consiliului executiv al OIAC a luat cuvântul pentru a exprima 'nedumerirea' guvernului eleveţian în legătură cu 'declaraţia rusă'. 

'Faptul că o astfel de declaraţie a putut fi făcută este de neînţeles pentru noi. Astfel de acţiuni slăbesc credibilitatea şi integritatea acestei organizaţii şi sunt absolut inacceptabile', a declarat Nadine Oliverio Lozano, reprezentanta Elveţiei la OIAC. 

OIAC a anunţat joia trecută că testele sale de laborator "confirmă concluziile Regatului Unit cu privire la identitatea agentului chimic toxic folosit la Salisbury". 

Cu toate acestea, OIAC nu a numit public substanţa în cauză care, potrivit Londrei, este un agent neurotoxic de tipul 'Noviciok' , de concepţie sovietică. Organizaţia nu a putut stabili responsabilităţile în acest caz. 

Această otrăvire a provocat o criză diplomatică serioasă între Moscova, pe de o parte, şi Londra şi aliaţii săi occidentali, pe de altă parte, informează Agerăres.

Alte acuze

Nu este însă prima acuzaţie nefondată a Moscovei în cazul Skripal. După ce la începutul lunii aprilie presa britanică a relatat că agentul neurotoxic folosit la otrăvirea celor doi Skripal provine dintr-un centru de cercetare militară din sud-vestul Rusiei din Şihani (regiunea Saratov), oficialii ruşi au negat cu înverşunare că ar exista un astfel de centru. 

În speţă, reprezentantul preşedintelui rus în regiunea Povoljie, Mihail Babici, a declarat că un astfel de centru nu a existat niciodată la Şihani, dar ancheta realizată de jurnaliştii de la publicaţia Fontanka din Santk-Petersburg demonstrează existenţa acestui centru, care în documentele ruseşti figurează ca 'obiectivul Gornîi'. 

Însuşi premierul rus Dmitri Medvedev a semnat în 2012 o dispoziţie privind plasarea comenzilor de stat pentru depozitarea armelor chimice într-un număr de depozite, inclusiv la Şihani, în regiunea Saratov, a amintit redactorul şef al postului de radio independent Eho Moskvî, făcând referire la documente publice.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel