Otrăvire Skripal. Marea Britanie, MESAJ dur despre Rusia

 Marea Britanie a denunţat miercuri comportamentul "iresponsabil" al Rusiei, într-o reuniune de înaltă confidenţialitate desfăşurată la sediul Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) la Haga, întrunită pentru a discuta despre cazul (Serghei) Skripal, fost spion rus otrăvit în sud-vestul Angliei împreună cu fiica sa, relatează AFP. 

"Comportamentul iresponsabil al Rusiei încalcă interdicţia mondială asupra armelor chimice" şi "ameninţă securitatea mondială", a declarat ambasada britanică pe lângă OIAC într-un mesaj postat pe Twitter, desemnând din nou Rusia ca "singura" responsabilă pentru otrăvire. 

"Rusia a dus o campanie de dezinformare insolentă şi a atacat reputaţia şi expertiza OIAC", a denunţat delegaţia britanică, potrivit căreia "doar Rusia dispune de mijloace tehnice, experienţă operaţională şi motivul împotriva familiei Skripal". 

Diplomaţii din consiliul executiv al OIAC s-au reunit miercuri la Haga pentru o nouă întâlnire pentru a vorbi despre acest caz. 

Reuniune cu ușile închise 

Reuniunea, desfăşurată cu uşile închise, a fost convocată de Marea Britanie, în timp ce inspectorii OIAC au confirmat că Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi la Salisbury (sud-vestul Angliei) luna trecută cu un agent neurotoxic, inoculat - potrivit Londrei - sub formă lichidă şi în cantităţi foarte mici. 

Ambasadorul britanic în Olanda, Peter Wilson, precum şi înalţi diplomaţi ruşi, americani şi francezi au sosit la sediul OIAC în maşini cu geamuri fumurii, conform unui corespondent AFP, pentru a participa la reuniunea de înaltă confidenţialitate. 

După ce şi-a detaşat experţii la Salisbury, OIAC - care încearcă să debaraseze lumea de arme chimice - a anunţat că testele de laborator "confirmă concluziile Marii Britanii cu privire la identitatea agentului chimic toxic folosit în Salisbury" la otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale. 

Cu toate acestea, OIAC nu a stabilit nicio responsabilitate în acest caz, notează AFP. 

Londra atribuie Moscovei responsabilitatea pentru otrăvirea lui Serghei şi Iulia Skripal, deşi Rusia neagă cu înverşunare orice implicare, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel