EXCLUSIV  Caz controversat în UNPR după ce a fost împărțit între PSD și PMP

Traian Băsescu și fostul președinte UNPR
Traian Băsescu și fostul președinte UNPR

Preşedintele organizaţiei de tineret a UNPR, Cezar Stancu, a anunțat că tinerii din UNPR trec la PSD și că  şi "o bună parte" dintre consilierii locali tineri vor să-l urmeze, chiar dacă acest lucru poate însemna la un moment dat retragerea din Consiliul Local.

După ce PSD a luat tinerii UNPR și PMP a rămas cu liderii UNPR, se pune problema funcțiilor. Consilierii locali tineri care ar urma să treacă la UNPR își păstrează sau nu funcțiile? 

Legea spune că dacă ești ales consilier local pe lista comună și pleci la alt partid, pierzi mandatul automat. Dacă, însă te duci la unul din partidele de pe listă și celălalt partid dispare prin fuziune, avocatul Lucian Bolcaș este de părere că-și păstrează mandatul consilierul local. Concret, consilierii locali au fost aleși pe lista comună UNPR-PSD. Astfel, un consilier local poate migra la unul dintre partidele pe lista căruia a fost ales, în acest caz consilierii UNPR trec la PSD. În urma fuziunii cu PMP, UNPR dispare. Astfel, un consilier ales pe listele UNPR-PSD ar avea toată legitimitatea în PSD din punctul de vedere al funcției obținute. Problema ar fi în legislație, spune avocatul Lucian Bolcaș, care nu reglementează clar situația, iar OUG 55 fix acest aspect l-ar fi avut în motivare.

Pe de altă parte, surse liberale dcnews.ro sunt de părere că situația mai sus expusă e imposibilă. Explicația este că-ți depui candidatura ca membru al partidului din care ești, indiferent dacă partidul tău, respectiv UNPR, merge în alianță cu alt partid, respectiv PSD, la alegeri. Astfel, când își dă demisia un UNPR-ist, pierde mandatul și urcă alt UNPR-ist. Aceeași sursă mai precizează că nici dacă ar vrea PMP sau UNPR să lase consilieri să treacă la PSD nu ar putea, pentru că legea este clară. Însă, precizează că respectivii consilieri ar putea vota cu PSD, fără să treacă oficial la partid.   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel