Care sunt cele trei puteri în stat? Florin Bădiță surprinde la Antena 3

Scutaru Cristina / 17 dec 2017 / 20:31

Artistul Paul Hitter l-a întrebat pe Florin Bădiță, unul dintre oamenii din spatele paginii "Corupția Ucide", dacă știe care sunt cele trei puteri în stat.

Tânărul protestatar s-a încurcat. "Aici este foarte fain un infografic de la Funky Citizens", a zis Florin Bădiță. Paul Hitter a continuat: "Hai, lasă, zi-ne tu!". Florin Bădiță a răspuns: "Executivul, Legislativul și... mai era încă unul".

Separarea puterilor în stat

Separarea puterilor în stat, numită adesea doar "separația puterilor", este un termen politic creat și folosit pentru prima dată de gânditorul politic francez al epocii Iluminismului Charles de Secondat, Baron de Montesquieu, constituind un model de guvernare a tuturor statelor democratice de astăzi.

Conform acestui model, puterea statului trebuie divizată în diferite compartimente cu puteri și responsabilități separate și independente. Cea mai normală separare a acestor puteri este cea tripartită, care se întâlnește la majoritatea națiunilor moderne, unde este vorba de puterile legislativă, judiciară și executivă, cu mențiunea că aceste funcții nu au voie să se afle în aceeași mână.

[citeste si]

Acest principiu a fost enunțat încă de către John Locke ("Two treatises on government", 1690) și mai ales de către C. de Montesquieu ("De l'esprit des lois", 1748) în lupta împotriva statului absolutist, principiul acesta devenind baza statului constituțional modern. Prin separata transmitere a funcțiilor către parlament, guvern, administrație, precum și către judecători independenți, puterea statală este ținută în echilibru prin intermediul unor controale reciproce (echilibrul puterilor), apărând astfel pe cetățeni de eventualele acțiuni despotice ale statului.