Caii de la Letea, motiv de controversă. Gheba: Nu au ce căuta, sunt animale uitate/ Sava: Îi fugăresc cu dronele, nu-i lasă nici să bea apă - Video

Raul Ghebea: Cu toată frumusețea lor poetică, caii de la Letea nu prea au ce să caute la Letea / Foto: Pixabay, de Kelly van de Ven
Raul Ghebea: Cu toată frumusețea lor poetică, caii de la Letea nu prea au ce să caute la Letea / Foto: Pixabay, de Kelly van de Ven

Comediantul Raul Gheba a vorbit despre caii de la Letea, un subiect care a devenit controversat, brusc, pe Facebook. 

Comediantul Raul Gheba susține că la Letea nu au ce căuta caii "liberi" deoarece compromit toate celelalte elemente ale ecosistemului de la Letea.

"Atenție, unpopular opinion. Nu că nu mă bucur că există din nou adăpătoare pentru caii de la Letea, dar toată campania cu Salvați Caii de la Letea are un pic din acel activism performativ, care nu vede ansamblul ecologic în mare din cauza acestor animale superbe. Cumva la fel cu campaniile de protejare a urșilor cu orice preț, în dauna tuturor celorlalte animale din ecosistem.

Atunci când salvăm caii de la Letea, care apropo, nu sunt vreo specie sălbatică care trăiește acolo de eoane, ci sunt niște animale uitate după ce multe gospodării au fost părăsite, uităm că de fapt compromitem toate celelalte elemente ale ecosistemului de la Letea. De la puieții copacilor care sunt distruși de copite și previn astfel regenerarea pădurii, la flora endemică și protejată de pe dunele de la Letea (cum e cârcelul de nisip) care e mâncată, la malurile firave ale canalelor care sunt colmatate de animalele grele care vin să se adape din ele.

Cu toată frumusețea lor poetică, Caii de la Letea nu prea au ce să caute la Letea.EDIT: Văd că cei de la ARCA implementează niște soluții de sterilizare a iepelor și de a controla populația într-un mod mai blând decât prin tranșarea lor pentru salam. Mi se pare o treabă tare.", a scris Raul Gheba pe contul său de Facebook.

Pe de altă parte, se regăsesc cei care încearcă să protejeze caii de la Letea și acuză că aceștia sunt ”fugăriți” de agențiile de turism cu dronele, în scop de marketing. ”Fugăresc săracii cai cu dronele, nu îi lasă nici să bea apă” arată o altă postare. 

”Uitați cum sunt hăituiți caii de la Letea cu drona de un agent de turism, (...), firma unui consilier județean PNL din Tulcea, Safca. Dronele sunt interzise în zonele protejate, au nevoie de autorizație ARBDD, dar ei merg să filmeze în scop de marketing, filmările sunt publice pe Facebook, ca să își facă reclama, fugăteresc săracii cai cu dronele, nu îi lasă nici să bea apă. ARBDD ce păzește?!” a scris Adrian Sava pe Facebook. 

Dacă nu puteți vedea video, click aici

Caii „liberi” de la Letea, îngrădiți cu două rânduri de gard, condamnați la moarte prin însetare

Caii „liberi” de la Letea, o emblemă a Deltei Dunării și a României, sunt puși în pericol potrivit unor informații prezentate de Radio Europa Liberă. Pădurea Letea a fost împrejmuită acum câțiva ani cu două rânduri de gard, într-o afacere controversată. Un rând este făcut cu stâlpi de beton, material de construcție interzis într-o rezervație naturală. Al doilea rând de gard este din sârmă ghimpată.

„În loc să fie împrejmuită însăși plantația ce se dorea a fi protejată de sălbăticiuni, au fost luați captivi caii și celelalte vietăți din pădure, supuse acum însetării”, a declarat, vineri, 12 august, pentru Europa Liberă, un localnic.

Gardul de sârmă ghimpată a provocat răni unui mânz, abia fătat, evadat alături de familia sa de cinci cai în căutare de apă și care așteaptă intervenția salvatoare a unui veterinar de la Vier Pfoten, plecat din țară, ne povestește localnicul.

Localnicii și turiștii spun că împrejmuirea pădurii este lipsită de sens pe partea ei de vest, unde duce la lacul Merhei de unde sălbăticiunile s-ar mai putea adăpa, notează sursa citată.

De circa o lună, caii de la Letea, dar și celelalte sălbăticiuni din pădure sunt supuse exterminării prin însetare, după ce cele două adăpători, doar două pentru o pădure pe 5.300 de hectare, au secat.

Directoarea rezervației, Viorica-Fănica Bîscă, susține că ar fi intervenit: „A fost nevoie de o intervenţie, aşa încât pânza freatică să fie adusă la suprafaţă, iar caii să se poată adăpa”, declarat în urmă cu trei zile, pentru Agerpres, directoarea executivă a ARBDD, Viorica Fănica Bîscă. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel