EXCLUSIV  Buget cercetare, angajament nerespectat. Cîmpeanu: cei mai valoroşi tineri pleacă

Sorin Cîmpeanu a vorbit, în cadrul unui interviu acordat DC News, despre cercetarea-inovarea din România şi modul în care autorităţile continuă să ignore acest domeniu, nerespectându-şi angajamentele luate. 

Sorin Cîmpeanu a ridicat, într-un interviu acordat DC News, problema subfinanţării domeniului cercetării în România, autorităţile nerespectându-şi angajamentele luate în faţa oficialilor europeni de a ajunge ca, în 2020, să aloce 1% din PIB acestui sector. Subfinanţare care duce, implicit şi la plecarea din ţară a celor mai buni tineri cercetători din România către state în care se pot implica în astfel de proiecte. 

"Sunt proiecte importante de ţară care ar trebui să fie susţinute în zona aceasta de spaţiu, de cercetare-inovare. În această zonă vom avea un buget mai mare al Uniunii Europene, în condiţiile în care noi ne-am angajat ca ţintă pentru 2020 să avem 1% din PIB alocat cercetării, în condiţiile în care în 2016 am avut 0,33%, o treime faţă de ţinta de 1%, stabilisem ca în cei patru ani să avem creşteri succesive, egale, echilibrate, care să ne ducă la 1% şi, de la 0,33%, ne-am întors la 0,15%. […]

Nu realizăm că cercetarea-inovarea sunt motorul dezvoltării. În condiţiile în care vedem ce se întâmplă în SUA, China, Japonia şi UE, noi insistăm să rămânem pe ultimul loc din Europa ca şi buget alocat cercetării. […] Tinerii, negăsind proiecte de cercetare în care să se implice aici, şi unii dintre cei mai valoroşi şi mai bine pregătiţi, caută să implice în proiecte de cercetare în afara ţării, iar România pierde", a declarat Sorin Cîmpeanu.

Urmăreşte aici declaraţiile făcute de Sorin Cîmpeanu:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel