EXCLUSIV  Brexit, ADEVĂRATA consecință pentru România. Reîmpărțirea cărților în Europa

Invitat la DC News Live, senatorul Mircea Geoană, președintele Partidului Social Românesc (PSRo), a vorbit despre situația României după decizia Marii Britanii de a ieși din UE.


"Dacă te uiți superficial la zilele acestea, impactul direct asupra României este relativ limitat, dar dacă ne uităm la unda de șoc pe care BREXIT-ul a provocat-o, este clar că reverberațiile ne vor afecta. Când, cum și în ce proporție... este o chestiune pe care o putem analiza", a zis Geoană.

Se poate anula BREXIT-ul?

"Există o singură modalitate în care această revenire poate fi făcută. După o perioadă îndelungată de negocieri cu UE este posibil să fie solicitat un nou referendum pentru aprobarea ieșirii. Este o variantă teoretică pe care nu o putem exclude. În același timp, ne pregătim de negocieri complexe. Am așteptarea ca România să intre în aceste negocieri cu o echipă profesionistă. Adevărata consecință pentru noi este, de fapt, reîmpărțirea cărților în Europa. România este practic invitată să joace. Rămâne de văzut ce cale europeană vom alege", a mai zis Geoană la DC News Live.

Două curente mari în Europa

"Sunt două curente mari în Europa. Un curent care încurajează pe fondul BREXIT o cedare suplimentară de atribuțiuni de suveranitate către o Europă supranațională. Al doilea curent este de reechilibrare la nivel interguvernamental, o Europă în care națiunile au un cuvânt greu de spus. Sunt două curente care se află la o bifurcație extrem de importantă. Unde se află România? Dorim să facem parte din nucleul dur? Ne-ar trebui o economie mult mai puternică decât ceea ce avem acum", a mai spus liderul PSRo.

Curentul Merkel, șanse de a se transforma în realitate

"Eu cred că este imposibil astăzi din punct de vedere atmosferă publică, Europa de Vest vorbesc, în țările care dau tonul, de a merge și mai departe în ideea unui stat supranațional. Nu mai există suport public, opinia publică este dezamăgită de proiectul european, de suprastructura birocratică de la Bruxelles. Există foarte mult subiectivism în acest lucru, dar vorbim azi de opinii publice care, dacă ar fi chemate astăzi la un referendum în Franța, ar spune că Franța ar trebui să iasă din zona euro, atât de nemulțumit este publicul francez. Uitați-vă în Italia, cine câștigă alegerile la Roma, la Torino, Cinque Stelle este formațiunea politică numărul 1 din Italia și are ca mandat în programul său politic ieșirea Italiei din zona euro. Nu vor face acest lucru, dar vă spun că opinia publică europeană astăzi este mai degrabă către o reechilibrare către statele națiune. Asta nu înseamnă abandonarea proiectului european, nu înseamnă lipsa de ambiție a proiectului european, nu înseamnă că trebuie să abandonăm ideea unor echilibrări între nord, sud, est și vest, dar astăzi între proiectul extrem ambițios propus de Schultz, de Juncker și de SDP-ul german și proiectul interguvernamental propus de Merkel și sprijinit de principalii actori politici europeni cred că al doilea curent are mai multe șanse de a se transforma în realitate", a mai declarat Mircea Geoană. 

Răspunsul integral îl găsiți la începutul interviului și în ultimele 7 minute: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel