Bolile care pot fi transmise prin alimente. La ce trebuie să fim foarte atenți

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol ce boli pot fi transmise prin alimente.

Există mai multe boli care pot fi transmise prin alimente, așa că trebui să fim foarte atenți. Printre acestea se numără salmoneloza, infecția cu E.coli și listerioza. InfoCons a relatat care sunt principalele simptome ale acestora.

"Ce boli pot fi transmise prin alimente? Bolile transmise prin alimente sunt cauzate de ingestia de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, toxine, sau alte substanțe nocive. Aceste boli, cunoscute și sub denumirea de intoxicații alimentare, pot varia de la afecțiuni ușoare, auto-limitante, la boli grave, care necesită intervenție medicală. Iată o privire generală asupra principalelor boli care pot fi transmise prin alimente, precum și agenții patogeni responsabili.

Care sunt principalele simptome ale acestor boli

1. Salmoneloza este cauzată de bacteria Salmonella, care poate fi prezentă în carne crudă, ouă, lactate nepasteurizate și uneori fructe și legume. Simptomele includ febră, diaree, crampe abdominale și greață, apărând de obicei la 12-72 de ore după ingestie. Deși majoritatea cazurilor se rezolvă fără tratament specific, unele persoane, mai ales cele cu un sistem imunitar slăbit, pot dezvolta complicații severe.

2. Escherichia coli (E. coli). Anumite tulpini de E. coli, în special E. coli O157:H7, pot provoca infecții severe. Această bacterie se găsește în mod obișnuit în carne insuficient gătită, lapte nepasteurizat și legume crude. Simptomele includ diaree severă (adesea sângeroasă), dureri abdominale și vărsături. În cazuri rare, infecția poate duce la sindrom hemolitic-uremic, o complicație care poate cauza insuficiență renală.

3. Listerioza este cauzată de bacteria Listeria monocytogenes, prezentă în lactate nepasteurizate, carne procesată, și produse de mare. Aceasta poate fi deosebit de periculoasă pentru femeile gravide, nou-născuți, persoane în vârstă și cei cu sisteme imunitare compromise. Simptomele includ febră, dureri musculare și, uneori, greață sau diaree. În cazuri severe, poate provoca meningită sau septicemie", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel