Bilanţ regal la încheierea preşedinţiei României la Consiliul UE

Familia Regală a întreprins 35 acţiuni de sprijinire a preşedinţiei ţării noastre la Consiliul Uniunii Europene în pregătirea preşedinţiei (mai-decembrie 2018) şi pe parcursul exercitării mandatului (ianuarie-iunie 2019) şi va continua seria angajamentelor publice externe după încheierea preşedinţiei (septembrie-decembrie 2019), se arată într-un comunicat al Casei Regale a României.

Angajamentele publice regale nu vizează doar mai buna cunoaştere a României şi a proiectelor ei de dimensiune europeană, ci şi punerea în valoare a unor domenii româneşti cu performanţe remarcabile în context european (educaţie, economie, apărare, diplomaţie, sport, ştiinţe şi arte, credinţă). A fost subliniată susţinerea Republicii Moldova în drumul ei spre Uniunea Europeană. De asemenea, a fost subliniată legătura bilaterală, pe multiple planuri, cu Marea Britanie, în contextul ieşirii ţării din UE.

Familia Regală a efectuat, în contextul preşedinţiei româneşti la Consiliul UE, 12 vizite externe după cum urmează: Spania (mai 2018), Franţa (septembrie 2018), Germania (septembrie 2018), Portugalia (septembrie 2018), Croaţia (noiembrie 2018), Marea Britanie (decembrie 2018), Franţa (aprilie 2019), Danemarca (aprilie 2019), Spania (iunie 2019), Olanda (octombrie 2019), Germania (noiembrie 2019) şi Marea Britanie (decembrie 2019).

Mai-decembrie 2018:
- 24-28 mai 2018, vizita Majestăţii Sale Custodele Coroanei în Spania. Majestatea Sa Margareta s-a întâlnit cu Regele Felipe al VI-lea, a participat la deschiderea Târgului de Carte de la Madrid, având România ca invitat de onoare, a avut întâlniri la Colegiul Superior de Apărare, la Crucea Roşie, la Comitetul Olimpic şi la cel Paralimpic. Totodată, Majestatea Sa şi Principele Radu au ţinut două discursuri despre România.

- 11-15 septembrie 2018, vizita Principesei Maria în Germania, la Dusseldorf, unde a participat la o serie de manifestări publice având în centrul lor România, în perspectivă istorică, diplomatică şi culturală.

- 18-20 septembrie 2018, vizita Principelui Radu în Portugalia, în care Alteţa Sa Regală a avut întâlniri la Parlament, la Guvern, la organizaţii naţionale şi la Institutul Cultural Român. Principele a ţinut o conferinţă despre România.

- 29-30 septembrie 2018, vizita Majestăţii Sale şi a Principelui Radu la Soultzmatt şi Haguenau, în Alsacia, pentru a participa la ceremonia de acordare a titlului de cetăţean de onoare al localităţii Soultzmatt. Vizita a inclus ceremonii militare şi religioase la cimitirele eroilor români ucişi în Primul Război Mondial, precum şi întâlniri cu autorităţile politice şi mediul economic din Alsacia.

- 5-7 noiembrie 2018. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au făcut o vizită cu caracter public în Croaţia, în care cuplul regal s-a întâlnit cu şeful Statului, cu primarul Capitalei şi a vizitat organizaţii naţionale.

- 27 noiembrie 2018. Majestatea Sa a primit la Palatul Elisabeta pe dl Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, aflat în vizită oficială în România. Începând din anul 2013, la solicitarea publică a preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, Familia Regală a susţinut, în cooperare cu autorităţile statului, aderarea ţării la Uniunea Europeană.

- 7 decembrie 2018. Majestatea Sa Margareta a primit la Palatul Elisabeta pe Sir Simon McDonald, subsecretar de Stat în Ministerul de Externe britanic şi şef al Serviciului Diplomatic din Marea Britanie.

- 9-12 decembrie 2018. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au făcut o vizită cu caracter public în Marea Britanie, unde s-au întâlnit cu Regina Elisabeta a II-a, cu Principele de Wales, au participat la o slujbă în onoarea României la Capela Regală Savoy şi au luat parte la un dineu oficial la Londra. Cu acea ocazie, Principesa Elena a reprezentat pe Custodele Coroanei la dezvelirea statuii Reginei Maria de la Ashford, un proiect al Institutului Cultural Român, iar Principele Radu a participat la o amplă seară economică organizată de Camera de Comerţ Româno-Britanică, aflată sub patronaj regal român.

- În mai-decembrie 2018, Majestatea Sa Custodele Coroanei şi ASR Principele Radu au avut întâlniri la Palatul Elisabeta cu ambasadorii ţărilor UE care urmau să fie vizitate, respectiv Spania, Portugalia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Croaţia şi Finlanda. Au avut, de asemenea, loc întâlniri cu ambasadorii Cehiei, Israelului, Armeniei, Emiratelor Arabe Unite, Marocului, Iordaniei şi Turciei.

- La 29 noiembrie 2018, Majestatea Sa a invitat Corpul Diplomatic acreditat în România la Palatul Regal, unde în Sala Tronului a avut loc recepţia regală a anului. Majestatea Sa a prezentat, cu acea ocazie, un discurs în care a detaliat poziţia Casei Regale a României în contextul exercitării preşedinţiei Consiliului UE de către ţara noastră.

Pe durata preşedinţiei române la Consiliul UE


- 29 martie 2019. La Palatul Elisabeta, Principele Radu a primit sportivi paralimpici din ţări europene. Alteţa Sa Regală a acordat în anul 2016 Înaltul Patronaj Comitetului Naţional Paralimpic din România.

- 14-18 aprilie 2019. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au făcut o vizită oficială în Franţa, la invitaţia autorităţilor statului. Majestatea Sa a fost primită la Palatul Elysee, la Senatul Franţei, la Ministerul de Externe şi la Academia Franceză. Au fost vizitate organizaţii naţionale.

- 26-30 aprilie 2019. Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu au făcut o vizită cu caracter public în Regatul Danemarcei. Cuplul regal s-a întâlnit cu Majestatea Sa Regina Margareta a II-a, cu Principele Moştenitor Frederilk şi Principesa Moştenitoare Mary, a vizitat Crucea Roşie, Comitetul Naţional Olimpic şi pe cel Paralimpic, precum şi Colegiul Regal de Apărare. Majestatea Sa a ţinut o conferinţă pe teme legate de Uniunea Europeană la Societatea Daneză de Politică Externă. Cuplul regal s-a întâlnit cu comunitatea românească din Danemarca şi a participat la slujba de Înviere, la biserica română ortodoxă din Copenhaga.

- 7 mai 2019. Majestatea Sa a fost invitat de onoare al Conferinţei UNESCO a copiilor din Uniunea Europeană, desfăşurată la Bucureşti.

- 11-12 februarie 2019. În contextul preşedinţiei României la Consiliul UE, Principesa Maria a fost invitată la Bruxelles la Congresul Internaţional al Bolilor Rare, unde a reprezentat-o pe Majestatea Sa Custodele Coroanei.

- 26 mai 2019. Participanţii la reuniunea internaţională Young Ambassadors Forum au fost primiţi la Palatul Elisabeta de Principele Radu. La reuniune au fost prezenţi studenţi din Uniunea Europeană şi din SUA, care se specializează în relaţii internaţionale.

- 27 mai 2019. La Bucureşti a avut loc Conferinţa Internaţională a Plurilingvismului, reunind reprezentanţi din ţări ale Uniunii Europene. Organizatorul evenimentului a fost Observatorul Mondial al Plurilingvismului, organizaţie cu sediul la Paris, aflată sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu.

- 29 mai 2019. În timpul preşedinţiei României la Consiliul UE, la Bucureşti a avut loc conferinţa mondială AeroDays, eveniment care aduce împreună, o dată la cinci ani, reprezentanţi de frunte ai aviaţiei din întreaga lume. A fost prima oară când această conferinţă are loc într-o ţară din Europa Centrală şi de Est. Participanţii au fost primiţi la Palatul Elisabeta de Principele Radu, în numele Custodelui Coroanei.

- 24 iunie 2019. A avut loc la Bucureşti Colocviul Regal, care a reunit savanţi din Marea Britanie, Germania şi România. Colocviul se află sub înalt patronaj regal. Cu ocazia colocviului, care a avut ca temă dezvoltările din Europa în anii 1989-2019, a fost conferit al VI-lea Premiu Cantemir.

- 26-28 iunie 2019.Vizita Principelui Radu la Madrid, la încheierea preşedinţiei României la Consiliul UE. ASR a fost primit de Regele Felipe al VI-lea, a ţinut o conferinţă la Palatul Regal, a participat la inaugurarea unei expoziţii dedicate Reginei Maria şi a luat parte la un concert susţinut de muzicieni români. Principele a vizitat sediul central al Gărzii Civile (Guardia Civil), care are o fructuoasă colaborare în cadrul UE cu Jandarmeria Română şi cu Poliţia Română.

Proiecte pentru septembrie-decembrie 2019


- Vizita Majestăţii Sale Custodelui Coroanei în Olanda
- Vizita Majestăţii Sale Custodelui Coroanei în Germania
- Vizită regală în Franţa
- Vizita Majestăţii Sale Custodelui Coroanei în Marea Britanie
- Seară dedicată Corpului Diplomatic, în care Majestatea Sa Margareta va prezenta şefilor misiunilor diplomatice din ţara noastră aportul Casei Regale la prezenţa României în Uniunea Europeană.

Familia Regală a avut, în anul 2018 şi 2019, o serie de acţiuni oficiale sau publice în ţări din vecinătatea europeană (Nordul Africii, Orientul Mijlociu, Caucazul de Sud). În cadrul acestor acţiuni, Familia Regală a promovat idei sau proiecte de natură să intensifice (prin intermediul României) prezenţa Uniunii Europene în vecinătatea ei geografică.

Vezi și:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel