BEx PNL 13 mai. Ludovic Orban, declaraţii complete

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a făcut o serie de declaraţii la finalul Biroului Executiv care a avut loc luni, 13 mai. 

Frans Timmermans este reprezentantul familiei socialiste europene care deţine cea mai importantă funcţie la nivelul Comisiei Europene. Tocmai Frans Timmermans, Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, arată unde a dus PSD, România, trăgând un semnal de alarmă clar, că în cazul în care PSD-ul lui Dragnea şi PSD-ul lui Tăriceanu continuă agresiunea sistematică împotriva independenţei justiţiei, prin modificări ale Codului Penal, ale Codului de Procedură Penală, ale Legilor Justiţiei, care să avantajeze infractorii, care să dezincrimineze fapte care sunt considerate infracţiuni, există riscul major pentru România să se activeze, practic, procedura prevăzută în Articolul 7 din Tratat şi anume suspendarea dreptului de vot al României la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

PSD şi ALDE riscă să marginalizeze România



PSD şi ALDE riscă să marginalizeze România şi chiar să pună sub semnul întrebării apartenenţa României la Uniunea Europeană. Orice vot pentru candidaţii PSD sau ALDE este un vot care va face rău României, pentru că la ora actuală atât PSD cât şi ALDE, sunt partide marginalizate, partide care nu sunt acceptate la nivel european, partide care fac un rău imens României.

Singura forţă politică ce are astăzi capacitatea de a pune România în primul rând, de a asigura că România stă pe picior de egalitate cu celelalte state ale Uniunii Europene, singurul partid care are forţa de a influenţa decizia la nivel european şi de a aduce beneficii pentru România, este Partidul Naţional Liberal.

Chiar în timpul campaniei, deşi, repet, Frans Timmermans este socialist, nu este membru al PPE, se dă un semnal clar către fiecare cetăţean român, că dacă îşi doreşte ca România să aibă de câştigat, dacă îşi doreşte ca România să-şi menţină poziţia la nivel european, PSD nu trebuie să primească niciun vot.

Partidul Naţional Liberal, practic, a aprobat formal programul politic al PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European



Astăzi, Partidul Naţional Liberal, practic, a aprobat formal programul politic al PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European. Astăzi, la ora 19:00, vom prezenta public acest program. Sigur că acest program este un program politic care este deschis dezbaterilor cu societatea civilă, cu patronatele, cu sindicatele, cu asociaţiile profesionale, cu mediul academic. Vrem să arătăm clar că singurul partid care are un plan pentru România în cadrul Uniunii Europene şi care are forţa de a realiza obiectivele prevăzute în acest plan este Partidul Naţional Liberal.

Vrem să arătăm clar că singurul partid care are un plan pentru România, în cadrul Uniunii Europene, şi care are forţa de a realiza obiectivele prevăzute în acest plan este Partidul Naţional Liberal. Obiectivul principal pe care îl avem este ca România să aibă o dezvoltare economică rapidă care să permită ca veniturile românilor să ajungă într-un timp cât mai scurt la nivelul mediu de la nivelul european, prin alocarea resurselor către dezvoltarea accelerată a infrastructurii, prin alocarea resurselor către dezvoltarea sistemului de sănătate, prin alocarea resurselor către educaţie, pentru şcoli moderne, pentru relansarea învăţământului profesional, pentru asigurarea unei calităţi a educaţiei în România, exact ca în orice ţară de la nivel european şi nu în ultimul rând, de fructificarea potenţialului pe care îl are România, în primul rând în domeniul agricol, prin creşterea plăţilor la hectar cât mai aproape de nivelul mediu în care să crească competitivitatea produselor româneşti pe plan european. De asemenea, alocarea inteligentă a resurselor spre procesare care să permită să se realizeze cât mai multă valoare adăugată în România şi repet, produsele româneşti să fie cât mai competitive pe piaţa europeană.

PSD şi ALDE au desfiinţat Parlamentul



Vă spun doar atât legat de programul politic, cu siguranţă vom face o prezentare mai detaliată după ora 19. Nu în ultimul rând, vreau să-i acuz public pe cei de la PSD şi ALDE că au desfiinţat Parlamentul în speranţa disperată că mai pot să stoarcă nişte voturi pe ultima sută de metri. Noi eram pregătiţi cu o moţiune pe fonduri europene prin care să tragem un semnal grav de alarmă, că riscăm să pierdem miliarde şi miliarde de euro datorită incapacităţii Guvernului şi că se mai poate face ceva pe ultima sută de metri, în condiţiile în care se trezesc la realitate cei care conduc zona fondurilor europene.

Ce putem să vă spunem astăzi, cifrele prezentate de Rovana Plumb sunt nişte minciuni gogonate, nu au nicio legătură cu realitatea. Dacă dăm la o parte fazările, şi anume decontările pe proiecte care au început în exerciţiul financiar trecut şi dacă dăm la o parte plăţile directe, asupra cărora Guvernul nu are niciun fel de merit şi nicio contribuţie, adevărata rată a absorbţiei este în jurul cifrei de 6%. Chiar şi în această rată a absorbţiei, meritul principal nu îl are Guvernul, meritul îl au autorităţile locale, în special autorităţile locale care sunt conduse de reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal.

România are dreptul să beneficieze de finanţări nerambursabile de 42 de miliarde de euro, în cursul exerciţiului financiar multianual 2014 - 2020 şi PSD-ALDE aduc România în situaţia de a pierde miliarde şi miliarde de euro, bani care ar fi putut veni pentru dezvoltarea infrastructurii, bani care ar fi putut veni pentru creşterea nivelului de civilizaţie în mediul urban mic, în mediul rural, bani care ar fi putut veni pentru sprijinirea companiilor româneşti în procesul lor de dezvoltare şi de expansiune regională sau europeană, bani care ar fi putut veni pentru dezvoltarea sistemului de educaţie, bani care ar fi putut veni pentru realizarea spitalelor regionale şi a tuturor celorlalte investiţii.

PSD îi lipseşte pe cetăţenii români de aceste resurse financiare care ar putea să crească calitatea serviciilor medicale, care ar putea să crească calitatea serviciilor în educaţie, care ar putea asigura cât mai repede o infrastructură de transport de tip european, care ar putea să aducă civilizaţie în mediul rural şi care ar putea să ajute mediul de afaceri în dezvoltare.

Întrebare: Ideea unei moţiuni de cenzură pentru luna iunie, sau după europarlamentare, rămâne în picioare?

Ludovic Orban: Cea mai bună moţiune de cenzură trebuie să o dea cetăţenii împotriva acestei coaliţii, prin votul din data de 26 mai. Votând PNL, contribuie la moţiune de cenzură care poate duce la încetarea acestei guvernări toxice pentru România, la îndepărtarea de la putere a unor clanuri care nu mai acţionează de mult în interesul cetăţeanului, ci acţionează în strictul interes personal şi care pun România într-o situaţie extrem de gravă la nivel European, riscând să pună sub semnul întrebării apartenenţa României la Uniunea Europeană şi împiedicând ca beneficiile acestei apartenenţe să ajungă la toţi cetăţenii români.

Întrebare: Până acuma aţi discutat cu partidele din opoziţie să susţină această moţiune de cenzură?

Ludovic Orban: PNL este implicat într-o campanie extrem de serioasă, o campanie pe care o derulăm de dimineaţă până seara, în care încercăm să ajungem la fiecare cetăţean român pentru a-i convinge să voteze Partidul Naţional Liberal, singura forţă capabilă să bată PSD şi să depună, prin votul lor, moţiunea de cenzură. De asemenea, îi convingem să participe la referendumul iniţiat de Preşedintele Klaus Iohannis, un referendum fundamental pentru evoluţia ulterioară a societăţii româneşti. Orice discuţie legată de acest subiect o vom aborda după data de 26 mai. Până pe data de 26 mai, noi încercăm să le spunem românilor că puterea le aparţine şi că România va evolua în funcţie de votul pe care îl vor da la alegerile europarlamentare şi la referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebare: Pe 18 veţi avea acel miting la Bucureşti în Piaţa Victoriei, voiam să vă întreb cum decurg aceste pregătiri şi dacă v-aţi propus un număr de delegaţi, de susţinători de la fiecare filială? Ştim că va veni, sau ar urma să vină şi preşedintele Klaus Iohannis.

Ludovic Orban: L-am invitat pe preşedintele Klaus Iohannis, cu siguranţă la acest miting vom prezenta principalele idei ale programului politic al Partidului Naţional Liberal pentru alegerile europene. De asemenea, ne vom bucura dacă preşedintele va fi prezent la acest miting pentru a susţine referendumul alături de noi pentru că la ora actuală, Partidul Naţional Liberal este implicat total în campania pentru referendum iar noi considerăm că pentru o societate sănătoasă, pentru o curăţare a spaţiului public de infractorii care încearcă să acapareze România, este vital ca românii să vină la referendum şi să spună, DA!

Întrebare: Este posibil si un miting pro-referendum alături de cei de la USR şi de formaţiunea domnului Cioloş?

Ludovic Orban: Toate acţiunile Partidului Naţional Liberal, indiferent că sunt întâlniri locale, judeţene, regionale sau naţionale, sunt şi acţiuni de campanie pentru referendum.

Întrebare: Este în limitele Constituţiei participarea preşedintelui la aceste mitinguri organizate de PNL?

Ludovic Orban: În conformitate cu legea şi aţi văzut că deşi şi în primă fază anumite minţi tulburi au încercat să-i interzică preşedintelui României să se implice în campania pentru referendum, legea a rămas normală şi firească, constituţională. Aşa cum era normal, preşedintele, are dreptul legal, chiar obligaţia de a se implica în referendum şi de a susţine acest referendum prin orice fel de apariţie publică.

Întrebare: V-aş întreba despre schimbarea de atitudine a fostului premier, Dacian Cioloş, l-a atacat pe Klaus Iohannis. Spunea despre acesta că este un preşedinte fără soluţii.

Ludovic Orban: Preşedintele Klaus Iohannis a declanşat un referendum fundamental. Partidul Naţional Liberal care este în parteneriat cu preşedintele Iohannis, susţine total acest referendum. Ne aşteptăm din partea oricărui cetăţean şi din partea oricărei forţe politice să sprijine acest referendum. Adversarul politic al Partidului Naţional Liberal este PSD-ul lui Dragnea şi PSD-ul lui Tăriceanu. Îi sfătuiesc pe toţi aceia care vor să contribuie la îndepărtarea de la putere a acestui grup infracţional organizat, să se mobilizeze, să facă această campanie pentru referendum şi le spun că orice atac împotriva preşedintelui Iohannis şi a Partidului Naţional Liberal, în condiţiile în care suntem angajaţi într-o bătălie extrem de dură cu PSD-ul lui Dragnea şi cu PSD-ul lui Tăriceanu, face bine PSD-ului şi ALDE.

Ca atare, cred că cel mai important lucru este ca toţi actorii implicaţi în campania electorală, toţi aceia care îşi doresc ca PSD-ul să nu mai fie la putere, toţi aceia care vor să readucă România în mâna românilor buni, în mâna românilor educaţi, în mâna românilor cinstiţi, în mâna românilor cu cei 7 ani de acasă , să se mobilizeze şi să voteze Partidul Naţional Liberal la alegerile pentru Parlamentul European, să voteze DA, la referendumul iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebare: Mâine preşedintele Klaus Iohannis merge la Ploieşti, va avea şi o întâlnire la Primărie. Voiam să vă întreb dacă vor participa şi parlamentari PNL sau aleşi locali ai PNL la această întâlnire?

Ludovic Orban: Nu cunosc exact care este formatul acestei acţiuni a preşedintelui, dar, repet, preşedintele României, în orice împrejurare publică în care apare are dreptul legal să susţină referendumul, să prezinte cetăţenilor români argumentele care au stat la baza organizării acestui referendum, să îndemne românii să se prezinte la vot şi să voteze în favoarea acestui referendum.

Întrebare: Este moral ca preşedintele României să apară pe o scenă cu afişele PNL în spate?

Ludovic Orban: Este şi moral şi legal. Este profund moral să faci campanie pentru un referendum la care populaţia românească este chemată să spună foarte clar că nu este de acord cu amnistierea şi graţierea faptelor de corupţie. Este foarte moral ca preşedintele să facă această campanie pentru un referendum la care populaţia României este chemată să spună DA, la interzicerea reglementării prin Ordonanţă de Urgenţă în domeniul Justiţiei şi la posibilitatea ca să se declanşeze controlul de constituţionalitate pentru Ordonanţele de Urgenţă şi de alte entităţi decât de Avocatul Poporului, care a fost avocatul PSD.

Întrebare: Nu se poate disocia campania pentru europarlamentare de cea pentru referendum? În timpul campaniei pro-referendum apar şi însemne electorale ale Partidului Naţional Liberal.

Ludovic Orban: Dar e normal. Partidul Naţional Liberal sprijină acest referendum.

Întrebare: Dar invers discutând, preşedintele îi sprijină pe candidaţii PNL?

Ludovic Orban: Este inerent ca la un eveniment care este organizat de PNL, la care îl invităm pe preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis participă la acest eveniment în cadrul în care se desfăşoară acest eveniment. Mi se pare corect, moral şi chiar salutar faptul că preşedintele României se implică în această campanie pentru referendum alături de Partidul Naţional Liberal, care a declarat încă din primul moment susţinerea pentru acest referendum.

Întrebare: Liviu Dragnea anunţa cu o zi în urmă că Guvernul va adopta Ordonanţe de Urgenţă pentru Codul administrativ, imediat după europarlamentare. Şi premierul a făcut această declaraţie. Cum vi se par aceste promisiuni în prag de alegeri?

Ludovic Orban: Este exact ca şi promisiunea că 10 miliarde de euro sunt la dispoziţia primarilor pentru proiecte locale. Mie mi se pare că Dragnea trăieşte într-o lume paralelă, că nu mai are nicio legătură cu realitatea. Este un om disperat care e în stare să facă orice pentru a scăpa de condamnare şi pentru a smulge nişte voturi nemeritate din partea unor cetăţeni români, apelând la toate mijloacele , inclusiv la mită către primari.

Calific tentativa lui Dragnea de a promite bani primarilor din toate partidele politice, ca o tentativa de mituire a primarilor în procesul electoral. Este un lucru extrem de grav, cu atât mai mult cu cât Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv tocmai pentru astfel de practici în cadrul unui referendum, adică în cursul unui proces de natură electorală.

Nici măcar nu ştie deciziile Guvernului său în privinţa sumelor din Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, care nu sunt nişte bani care se dau, aia sunt nişte bani care sunt luaţi cu împrumut din trezorerie şi care trebuie daţi înapoi. Plafonul stabilit de Guvern Dăncilă, marioneta lui Dragnea, a fost de 68 de milioane. Ca atare, minciuna lui cu 10 miliarde de euro, care umblă liber prin România, gata să finanţeze proiecte de dezvoltare locală este o minciună gogonată, care orice primar care urmăreşte actele normative ale Guvernului, ştie că e o minciună gogonată care este făcută strict pentru perioada de campanie şi care nu va duce la finanţarea niciunui proiect.

Întrebare: Din punctul dumneavoastră de vedere se justifică această Ordonanţă de Urgenţă? Este oportună Ordonanţa?

Ludovic Orban: Cum să fie oportună? Este total inoportună. Unul dintre obiectivele referendumului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis este tocmai acesta, să stopeze abuzul de Ordonanţe, să permită unor instituţii din România să nu se mai dea Ordonanţe de Urgenţă neconstituţionale.

Vă readuc aminte Ordonanţa 55 care a fost dată cu acelaşi scop şi tot Dragnea era cel care umbla cu proiectele pe PNDL 1, mituind primarii ca să-i convingă să treacă la PSD. Ordonanţa 55 după adoptarea în Parlament, am atacat-o la Curtea Constituţională şi a fost declarată neconstituţională. Codul administrativ, legea a fost declarată neconstituţională.

Cum să reglementezi prin Ordonanţă de Urgenţă un domeniu atât de important cum este Codul administrativ? Este necesară o dezbatere nu numai parlamentară, este necesară o dezbatere cu reprezentanţii autorităţilor locale. De altfel, nici un act normativ care vizează autorităţile locale nu trebuie să fie adoptat fără consultarea efectivă şi serioasă a autorităţilor locale. Eu aş impune chiar şi un aviz conform din partea structurilor asociative care reprezintă autorităţile locale.

Întrebare: Codul administrativ?

Ludovic Orban: Codul administrativ este o catastrofă. Accentuează politizarea administraţiei, nu aduce nici un fel de autonomie locală, dimpotrivă, aduce o centralizare suplimentară în loc să aducă o descentralizare reală.
Codul administrativ dă liber la introducerea bunului plac politic în administraţia publică şi la transformarea instituţiilor publice în filiale ale partidului de guvernământ.
Sunt extrem de multe lucruri grave. În ceea ce priveşte, ştiţi foarte bine că am atacat la Curtea Constituţională. Reintroduce criteriul etnic ca şi criteriu de constituire a autorităţilor locale, desfiinţează pragul de utilizare a limbii materne, deci sunt nişte lucruri extrem de grave în reglementarea Codului administrativ care necesită dezbatere publică şi arată foarte clar că nu există nici un temei constituţional, nu există nicio urgenţă pentru adoptarea acestui Cod administrativ.

Întrebare: Cum vedeţi criticile lui Kelemen Hunor şi ale UDMR legate de discursul naţionalist al lui Rareş Bogdan? Înţelegem că sunteţi într-o relaţie îngheţată cu cei de la UDMR.

Ludovic Orban: Nu suntem noi într-o relaţie. Ei sunt într-o relaţie foarte dezgheţată cu PSD- şi ALDE. Vă readuc aminte că au votat modificările la Codul penal şi la Codul de procedură penală după ce Kelemen Hunor a spus că nu le vor vota, să ne aducem bine aminte. Au votat cu candidaţii PSD la curtea Constituţională şi în Camera Deputaţilor şi în Senat şi chiar pot să vă spun un banc care m-a amuzat profund, că este îngrijorat Liviu Dragnea privitor la situaţia din Teleorman şi la riscul ca să nu mai rămână primul partid. Dar ştiţi de ce? Pentru că a decis UDMR să-şi deschidă filială în Teleorman.

Deci, ca atare, orice declaraţie după astfel de decizii, verba volant, scripta manent. Faptele vorbesc.

Nu se poate ca UDMR, în condiţiile în care Partidul Popular European a dat un semnal clar, de respingere categorică a modificărilor grave, contrare articolului 2 din Tratatul Uniunii Europene, reglementărilor şi practicilor la nivel european, contrare recomandărilor din cadrul MCV, ei să voteze asemenea enormităţi si apoi să mai spună că au îngheţat relaţiile cu Rareş Bogdan şi cu PNL. Este normal, Rareş Bogdan este un patriot, Rareş Bogdan este un om care îşi iubeşte ţara, Rareş Bogdan este un om care sancţionează orice derapaj al oricărei structuri politice din România, care contravine Constituţiei şi care contravine bunului simţ şi normalităţii, într-o ţară democratică. Derapaje care au fost, slavă Domnului, din partea conducerii UDMR. Niciodată, discursul lui Rareş Bogdan şi nici al meu, nu a fost un discurs care să fie împotriva cetăţenilor români de etnie maghiară, ci împotriva unor decizii pe care le-au luat conducătorii UDMR, de multe ori împotriva voinţei cetăţenilor români de etnie maghiară.

Întrebare: La Camera Deputaţilor există un amendament prin care noul indice prin care se calculează creditele în lei, să fie aplicate şi contractelor în derulare. Vor susţine parlamentarii PNL acest amendament?

Ludovic Orban: Am să vă dau un răspuns după o analiză din partea Comisiei de buget-finanţe, a Comisiei finanţe-bănci şi a Comisiei juridice a partidului. Nu cunosc exact conţinutul amendamentului, când vom avea o poziţie publică, o vom exprima.

Întrebare: Cum vedeţi agresiunile de la Iaşi dintre cetăţeni ai României pentru că erau oameni care nu simpatizau deloc PSD şi am văzut ce s-a întâmplat acolo, i-au huiduit pe militanţii PSD.

Ludovic Orban: L-au huiduit pe Dragnea, nu pe militanţii PSD. Mie mi s-a părut că manifestaţia anti-PSD şi de la Iaşi şi de la Galaţi a fost o manifestaţie cât se poate de civilizată, nu a apărut nicio formă de violenţă, nu a apărut nicio formă de lezare a ordinii publice, ca urmare a acestor manifestaţii şi este normal ca oamenii care s-au săturat de PSD, să iasă în stradă şi să îşi manifeste această poziţie clară, categorică, ba chiar îi felicit şi pe ieşeni, care au reuşit să-l arunce pe Dragnea de două ori de la Iaşi, iar gălăţenii care au ieşit normal, natural , spontan, practic şi-au manifestat, şi-au exprimat poziţia publică fără niciun fel de violenţă, fără niciun fel de agresivitate, arătând în schimb, foarte clar, că s-au săturat de Dragnea.

Întrebare: Consideraţi că nu au fost agresivi?

Ludovic Orban: Stimată doamnă, agresiunea la care sunt supuşi cetăţenii României provine din partea puterii, din partea lui Dragnea, a PSD-ului, care nu mai au curajul să iasă în lume, care se feresc de cetăţenii români, care se înconjoară cu cordoane de jandarmi, care folosesc forţele de ordine publică ca să reprime orice manifestare a cetăţenilor în această ţară, nu cetăţenii comit agresiuni. Nu s-a întâmplat în nicio ţară ca cetăţenii să fie aceia care să comită agresiuni iar cel puţin manifestaţiile organizate de noi, organizările spontane, manifestările spontane care au apărut atunci când au fost mitingurile PSD-ului, au fost cât se poate de civilizate şi nu au pus în niciun fel în pericol ordinea publică şi nu au generat niciun fel de agresiuni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel