Bătălia pentru Severodonețk. Zelenski recunoaște că rușii au avantajul numeric, dar spune că Ucraina are „toate șansele“ să riposteze

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a recunoscut că forțele Kievului sunt depășite numeric în bătălia pentru orașul Severodonețk.

Președintele Zelenski a venit cu detalii referitoare la luptele din orașul Severodonețk, aflat în prima linie a războiului dintre Ucraina și Rusia.

Forțele ruse au un avantaj numeric acolo, dar Ucraina are „toate șansele” să riposteze, spune el, potrivit comentariilor citate de agenția de presă Reuters.

Referindu-se la regiunea Donba la o scară mai largă, Zelenski a spus că situația ar putea deveni foarte dificilă pentru Ucraina dacă Rusia obține câștiguri suplimentare.

Zelenski a fost citat în timpul unei conferințe de presă spunând că situația este „amenințătoare” și în sud, deoarece Rusia dorește să ocupe orașul Zaporizhzhia, conform BBC.

Rusia avertizează că se va răzbuna pe țările NATO dacă acestea vor continua furnizarea Ucrainei cu rachete avansate

Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, că, în cazul în care NATO va continua să ofere Ucrainei armament, armata rusă va avansa şi mai mult în estul Ucrainei.

"Cu cât Occidentul oferă Ucrainei sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, cu atât vom împinge mai mult linia frontului de unde neonaziştii pot ameninţa Federaţia Rusă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de BBC News.

Rusia susţine că unul dintre obiectivele intervenţiei militare în Ucraina este înlăturarea regimului "neonazist", dar acuzaţiile sunt respinse de Administraţia Volodimir Zelenski şi de aliaţii occidentali.

Statele Unite şi Marea Britanie vor să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 80 de kilometri, deşi preşedintele Zelenski cere rachete cu raze de acţiune de sute de kilometri.

Washingtonul nu vrea să ofere armatei ucrainene sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 300 de kilometri, pentru a evita atacarea poziţiilor de pe teritoriul Rusiei şi amplificarea conflictului, notează Mediafax (citește AICI).

Rusia califică decizia de blocare a avionului lui Lavrov drept „acțiune ostilă”

Kremlinul a calificat drept o „acțiune ostilă" decizia a trei țări est-europene de a bloca avionul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care zbura spre Serbia, scrie The Guardian.

Lavrov urma să poarte astăzi discuții la Belgrad cu președintele sârb, Aleksandar Vučić, dar a fost nevoit să își anuleze vizita după ce țările din jurul Serbiei - Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru - și-au închis spațiul aerian pentru aeronava sa.

Lavrov a descris mișcarea de blocare a avionului său ca fiind "fără precedent" și a declarat că îl va invita pe omologul său sârb să îl viziteze în schimb la Moscova. El a declarat reporterilor: „Dacă o vizită a ministrului rus de externe în Serbia este văzută în Occident ca ceva care se apropie de o amenințare la scară universală, atunci lucrurile în Occident sunt în mod clar destul de rele”.

Serbia este unul dintre puținii aliați ai Moscovei în Europa de când trupele rusești au invadat Ucraina, în februarie. Deși Serbia a condamnat acțiunea militară a Rusiei în Ucraina, nu s-a alăturat UE în impunerea de sancțiuni împotriva Moscovei, în ciuda dorinței sale de a adera la bloc (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel