Asociațiile bolnavilor acuză guvernul Cioloș că ucide pacienții

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Asociațiile de pacienți atenționează guvernul Cioloș asupra pericolului reprezentat de noua metodologie de stabilire a prețului medicamentelor. Acestea afirmă, într-un comunicat de protest intitulat ”Birocrația ucide”, că noul  act normativ va accentua criza medicamentelor din România.

Asociațiile de pacienți invocă în sprijinul acestor acuzații grave chiar Nota de fundamentare care va fi prezentată de Vlad Voiculescu în Guvern pentru din HG-ul de aprobare a  prețurilor la medicamente.

Medicamente folosite în oncologie, neurologie și cardio, retrase din România

"În luna iulie a anului 2015 a fost realizată pentru prima dată, după 6 ani de la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 75/2009, reanalizarea anuală a prețurilor medicamentelor, fapt care a dus la o scădere bruscă între 16-25% a prețurilor medicamentelor reglementate prin ordin. Acest lucru a avut ca rezultat și o creștere masivă a exporturilor paralele, de până la 65% pentru unele produse, cu impact negativ asupra accesului pacientului român. (...)

Din informațiile furnizate de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, rezultă că în perioada 01.01.2015 - 29.02.2016 a fost înregistrat un număr de 1175 de notificări de necomercializare din partea deținătorilor de autorizație de punere pe piață, motivele invocate fiind în principal de natură comercială (1085). În cazul a 274 de astfel de notificări, corespunzătoare unui număr de 159 denumiri comune internaţionale (DCI), aceste medicamente reprezintă singura alternativă autorizată pentru respectiva denumire comună internaţională; aceste medicamente se adresează în principal domeniilor neurologic, oncologic, infecțioaselor, cardiovascular. ", se arată în Nota de fundamentare invocată de Ministerul Sănătății.

Efectele HG, foarte grave

”Cu toate că în Nota de Fundamentare sunt prezentate clar efectele reducerilor de prețuri din anii anteriori, Ministerul Sănătății continuă aceeași politică dezastruoasă de reducere a prețurilor medicamentelor de uz uman, practic aceasta va duce la retragerea și mai multor medicamente din România, fapt cu efecte foarte grave asupra pacienților cronici care nu vor mai avea acces la medicamentele atât de necesare pentru controlarea bolilor de care suferă”, susțin asociațiile pacienților. Semnatarii protestului sunt Irimia Cezar– Alianța Pacienților Cronici din România; Radu C Ganescu – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România; Vasile Barbu – Asociația Națională pentru Protecția Pacienților; Rozalina Lapadatu – Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune; Marinela Debu – Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România; Gheorghe Tache – Asociația Transplantaților din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel