Armată transfrontalieră. SUA, promisiune pentru Turcia, după furia lui Erdogan

Bogdan Bolojan / 18 ian 2018 / 18:20

 Statele Unite ale Americii (SUA) nu intenţionează să creeze o 'forţă de securitate frontalieră' împreună cu aliaţii lor kurzi în Siria, însă ele datorează 'o explicaţie' Turciei dacă intenţiile lor ar fost greşit înţelese, a declarat secretarul de stat american Rex Tillerson, informează joi AFP. 

'Le înţelegem reacţia', 'le datorăm o explicaţie', a estimat Tillerson în noaptea de miercuri spre joi, deplângând de mai multe ori faptul că 'unele comentarii făcute de unii au dat o falsă impresie'. 

Coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Washington a anunţat duminica trecută că va contribui la crearea unei 'forţe frontaliere în nordul Siriei, formată din 30.000 de oameni, dintre care majoritatea proveniţi din rândurile Forţelor Democrate Siriene (FDS), alianţă de combatanţi kurzi şi arabi, vârf de lance în lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI). 

Furia Turciei 

Acest anunţ a provocat imediat furia Turciei, pentru că FDS sunt dominate de o miliţie kurdă considerată de Ankara o extensie în Siria a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă împotriva autorităţilor turce din 1984. 

Prin urmare, Pentagonul a asigurat deja miercuri că nu este vorba de 'o nouă armată', ci doar de un antrenament al 'forţelor locale de securitate', o explicaţie pe care Ankara o consideră insuficientă. 

'Din nefericire, toate acestea au fost greşit transmise, unele persoane s-au exprimat prost', a dat asigurări Rex Tillerson în avionul care îl aducea spre Washington după reuniuni în Canada şi California, relatează Agerpres.

[citestesi]