Atacuri Siria: Rex Tillerson acuză Rusia pentru atacurile chimice

Rusia, aliată a regimului sirian al preşedintelui Bashar al-Assad, poartă 'responsabilitatea' pentru atacurile chimice în Siria, a declarat marţi la Paris secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, citat de AFP.

'Chiar ieri, peste 20 de civili, în majoritate copii, au fost victime ale unui presupus atac cu clor', a afirmat Tillerson în timpul semnării unui parteneriat împotriva armelor chimice.

'Indiferent de cine este autorul atacurilor, Rusia poartă în ultimă instanţă responsabilitatea pentru victimele din Ghouta Orientală' în Siria, a adăugat şeful diplomaţiei americane, amintind că Moscova a semnat un acord cu Statele Unite în 2013 cu privire la dezmembrarea arsenalului chimic sirian.

'Recentele atacuri în Ghouta Orientală suscită temeri că regimul lui Bashar al-Assad poate să folosească în continuare arme chimice împotriva propriului său popor', a adăugat Rex Tillerson.

Şeful Departamentului de Stat al SUA i-a reproşat Moscovei că a blocat în Consiliul de Securitate al ONU reînnoirea mandatului anchetatorilor internaţionali privind utilizarea armelor chimice în Siria. 'Rusia trebuie cel puţin să renunţe la veto sau să se abţină în orice vot viitor pe această temă'', a adăugat el.

În genere, Rex Tillerson a pus se pare sub semnul întrebării întreaga acţiune a Rusiei în criza siriană, inclusiv în cadrul procesului de pace: 'Eşecul Rusiei de a rezolva problema armelor chimice în Siria ridică întrebarea relevanţei sale în rezolvarea crizei pe ansamblu'.

[citeste si]


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27