ARBDD cere Ministerului Mediu autorizaţia pentru a vâna şacalii din Deltă. Nu se ştie exact câte exemplare sunt

Fotografie de la Rachel Claire, Pexels
Fotografie de la Rachel Claire, Pexels

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a cerut de la Ministerul Mediului acordul pentru extracţia a sute de exemplare de şacali din rezervaţie. 

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a transmis Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) o solicitare pentru acordul necesar demarării procedurii de extracţie a cel puţin 300 de şacali din rezervaţie, a declarat, marţi, la finalul şedinţei Colegiului prefectural, şeful Departamentului juridic din ARBDD, Radu Voicu.

Extracţia şacalilor din Rezervaţie a fost cerută de mai multe ori de populaţia din localităţile izolate de ape, care au reclamat numeroase pagube cauzate de şacali, însă foarte puţine primării au transmis ARBDD documente care să ateste necesitatea acestor acţiuni.

"Am obţinut avizul Consiliului ştiinţific pentru extracţia şacalilor, iar ieri (luni - n.r.) am transmis la MMAP o solicitare pentru extragerea a 300-400 de şacali, conform adresei primite de la Institutul Naţional Delta Dunării", a mai spus Voicu.

Reprezentantul ARBDD a menţionat că instituţia a primit avizul Consiliului ştiinţific al instituţiei pentru procedura de extracţie pe data de 17 ianuarie şi a amintit că anul trecut, din cei 300 de şacali programaţi a fi extraşi din rezervaţie ,au putut fi capturate doar 157 de exemplare.

Potrivit lui Voicu, după obţinerea acordului din partea ministerului de resort, ARBDD va începe procedura de atribuire a activităţii de extracţie a şacalilor din Rezervaţie, scrie Agerpres.

Nu se ştie exact câţi şacali sunt în Deltă 

Gabriel Marinov, guvernatorul ARBDD, a declarat într-un interviu pentru DC NEWS că nu se ştie exact câte exemplare de şacali sunt în Delta Dunării, pentru că aceştia s-au înmulţit necontrolat. 

"Este prădătorul suprem în habitatele din Deltă, nu are duşmani naturali la momentul de faţă. Odată cu pesta porcină africană, şacalul auriu a crescut numeric enorm, s-a constatat reproducerea acestuia chiar şi de trei ori pe an, nu o dată sau de două ori, cum era specific. Asta înseamnă o creştere numerică greu de estimat în momentul de faţă. Vrem să stabilim exact care este populaţia estimată de şacali în interiorul braţelor, dar şi pe partea de terasă a Rezervaţiei. Ultima estimare pe care o avem la dispoziţie ne menţionează un efectiv între 2400 şi 3500 de exemplare. Personal, consideră că acest număr este mult mai mare şi asta şi graţie unor date empirice, dar concrete, respectiv graniţele naturale care stabilesc teritoriile acestuia, dincolo de care nu trec. Astfel iese un total mult mai serios", a declarat Gabriel Marinov, guvernatorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel