ANI: Primarul municipiului Sighetu Marmației este incompatibil

ANI
ANI

Primarul municipiului Sighetu Marmației, Nemeș Ovidiu Gheorghe, este declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI).

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către Nemeș Ovidiu Gheorghe, Primar al Municipiului Sighetu Marmaţiei, Județul Maramureş, și fost viceprimar, și Mitran Petre, Viceprimar al Comunei Rotunda, Județul Olt.

1) NEMEŞ OVIDIU GHEORGHE s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de viceprimar, întrucât a deținut în perioada 02 iulie 2008 - 26 august 2011, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator la 3 societăți comerciale, încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

2) MITRAN PETRE s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 03 noiembrie 2010, întrucât a deținut, simultan cu funcția de primar, și funcția de administrator al S.C. BOLERO-COM S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) și art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003.

Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. NEMEŞ OVIDIU GHEORGHE și MITRAN PETRE au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

Persoanele menționate au încălcat următoarele prevederi legale:

· art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Funcția de primar [...] este incompatibilă cu [...] funcția de [...] administrator, membru al consiliului de administrație [...] la societățile comerciale [...] precum și la instituțiile publice";

· art. 91, alin. (3), teza I din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „Alesul local poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate, în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție";

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat [...] încălcarea obligațiilor legale privind [...] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective [...]".

„Persoana [...] față de care s-a constatat [...] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică [...] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel