Andrei Baciu: A fost raportat PRIMUL CAZ de GRIPĂ din acest sezon

Andrei Baciu / Foto: gov.ro
Andrei Baciu / Foto: gov.ro

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a anunțat, joi seară, că a fost raportat primul caz de gripă din acest sezon.

Întrebat de Cosmin Prelipceanu, realizatorul emisiunii "Jurnalul de Seară" de la Digi24, dacă "există gripă în România", secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a venit cu "o informație proaspătă". 

"Astăzi, avem primul caz diagnosticat cu gripă din acest sezon. Este primul caz raportat.", a declarat Andrei Baciu. "Există, de-a lungul anului, cazuri sporadice la diverse persoane vulnerabile însă, odată cu sosirea sezonului rece, transmiterea se intensifică.", a subliniat secretarul de stat în Ministerul Sănătății. 

"Vorbim de o persoană de sex masculin, de 30 de ani, din București, care a prezentat o simptomatologie specifică de infecție cu virus tropism respirator. S-a făcut test de identificare SARS-CoV-2 și a gripei. SARS-CoV-2 negativ, iar gripă pozitiv. Este primul caz din sezonul acesta.", a continuat Andrei Baciu.

Cazuri de gripă au fost și anul trecut, dar "n-am avut o creștere semnificativă care să ducă la o epidemie ca în sezonul 2019-2020." Măsurile aplicate împotriva SARS-CoV-2 funcționează și împotriva gripei, a adăugat Baciu.

Același pacient poate avea și Covid și gripă?

"Cu siguranță că există (n.red. cazuri, în general). Nu există acum, încă, în România pentru că avem un singur caz. Sigur că există. Este un virus, poți să inhalezi n tipuri. Atât timp cât intri în contact cu particule virale, în momentul în care le-ai inhalat și acestea se multiplică la nivelul mucoasei respiratorii... Când faci un test, ești pozitiv.", a mai spus Andrei Baciu la Digi24, joi seară. 

VEZI ȘI: Lumea trebuie să se vaccineze atât împotriva Covid-19, cât și împotriva gripei, transmit specialiștii

Covid ne-a schimbat viața. Și, indirect, a afectat unele fenomene stabile, cum ar fi clasica epidemie de gripă sezonieră. Deși epidemia de gripă de anul trecut a fost aproape inexistentă datorită restricțiilor puternice pentru combaterea coronavirusului, anul acesta cazurile ar putea fi multe.

Acest aspect este evidențiat de un studiu publicat în revista „Nature”, care examinează evoluția gripei și a altor boli infecțioase, scrie La Stampa, potrivit Mediafax. (Citește mai mult AICI.)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel