Mihaela Bilic a explicat ce este principiul Pareto, cunoscut de asemenea ca regula 80/20 sau legea celor puțini dar critici, care prevede că, pentru multe evenimente, aproximativ 80% din efecte sunt produse de 20% din cauze. Nutriționistul avertizează că în nutriție "perfecționismul aduce după sine diete stricte și reguli absurde", iar un obiectiv mult mai realist ar fi ca "în 80% din timp să respectăm o alimentație perfectă, iar în 20% din timp să ne relaxăm".
"LEGEA 80/20. Nu, fiți liniștiți, nu m-am apucat de avocatură, dar există și în nutriție legi care ne pot face viața mai ușoară. Legea 80/20 este despre perfecționism, acea trăsătură care nu este nici pe departe o calitate, ci un defect. Perfecționismul nu e bun în niciun aspect al vieții noastre, el presupune o rigiditate combinată cu idealism, înseamnă o dorință iluzorie de a le face pe toate foarte bine, perfect chiar! În nutriție perfecționismul aduce după sine diete stricte, reguli absurde, dictatură privitor la alegerile alimentare. Se ignoră cu totul starea de bine, nevoile corpului și plăcerea. Nu e de mirare că mai devreme sau mai târziu cedăm psihic și renunțăm, fapt care ne determină să fim supărați pe noi pentru că nu am reușit să fim perfecți!
Mihaela Bilic: Nu ne îngrășăm dintr-o masă și nici nu slăbim dacă sărim peste una
Legea 80/20 propune un obiectiv mult mai realist, bazat pe un compromis între voință și putință: în 80% din timp să respectăm o alimentație perfectă, iar în 20% din timp să ne relaxăm. Raportat la o săptămână de 7 zile, asta înseamnă să fim “cuminți” minimum 5 zile și să ne facem poftele/plăcerile în weekend. Atenție, asta nu înseamnă s-o facem lată. La sfârșit de săptămână se presupune că avem timp liber, ne putem trezi mai târziu iar programul alimentar sigur e diferit și la numărul de mese, dar mai ales la conținut.
Nicio problemă, nicio tragedie, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nici nu slăbim dacă sărim peste una. Alegeți-vă o zi pe săptămână în care să uitați de diete, număr de calorii și reguli de nutriție - avem nevoie de această libertate, este esențială pentru echilibrul nostru psihic. Încercați să vă bucurați de mâncare fără să vă judecați! Nu există permis și interzis, bine și rău. Lăsați mâncarea să fie ceea ce trebuie să fie: o sursă de nutrienți, o hrană, o bucurie pentru sufletul vostru. Iar de mîine, adică de luni, suntem din nou cuminți!", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Cum a apărut principiul lui Pareto 80/20
Principiul lui Pareto a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto la începutul secolului al XX-lea, după ce a observat că aproximativ 80% din terenurile din Italia erau deținute de 20% din populație. De-a lungul timpului, această idee a fost extinsă în diverse domenii și aplicații.
Nutriționiștii aplică adesea principiul lui Pareto 80/20 pentru a promova un stil de viață echilibrat și sustenabil în alimentație. Astfel, potrivit acestui principiu aplicat în nutriție, dacă mănânci 21 de mese pe săptămână (3 mese pe zi), 17 mese (80%) ar trebui să fie sănătoase și bine echilibrate, iar 4 mese (20%) pot include pizza, ciocolată sau alte delicii.
Acest principiu poate ajuta la menținerea unui echilibru între sănătate și plăcere. Totuși, nutriționiștii recomandă personalizarea acestui raport în funcție de obiectivele de sănătate, preferințe alimentare și nevoile individuale.