Alunițe periculoase. Teste necesare pentru a identifica afecțiunea în stadiul incipient

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Tot mai multe persoane se întreabă ce neoplasme ale pielii se transformă în alunițe periculoase și -o tumoare malignă. De asemenea, nu foarte multe persoane înțeleg de ce se întâmplă acest lucru și cum să îți salvezi viața.

Melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Sub diferite forme, ea se naște dintr-un nev, adică aluniță sau chiar semn de naștere. În procesul de dezvoltare, tumora crește rapid pe piele, apoi, prin limfă și sânge, este transferată în alte organe. Acolo apar noi focare. Rezultatul este moartea. Niciunul dintre pacienții cu melanom depistat târziu nu a depășit limita de supraviețuire de cinci ani. Nu există oameni fără alunițe.

Dacă o aluniță își schimbă brusc forma, devine asimetrică, are margini zimțate, este pestriță sau devine neagră, sau își schimbă culoarea în alb trebuie să apelezi de urgență la medicul dumneavoastră. Dacă a început să doară, se manifestă mâncărimea sau alunița începe să sângereze,  acestea sunt, de asemenea, motive de îngrijorare. În timpul vieții, nevii se schimbă în timpul vieții. Dacă un nevus a apărut în copilărie și la vârsta de 30-40 de ani nu s-a schimbat, ar trebui să-l arătați medicului.

Alunițe periculoase. Cum să înțelegi la timp că are loc formarea unui melanom

De obicei alunițele periculoase au câteva caracteristici definitorii care pot fi observate și de pacient nu doar de un medic. În primul rând o aluniță afectată este asimetrică. Cu o axă imaginară, o aluniță sigură va fi împărțită în două părți identice. Marginea acesteia, în mod normal este netedă și uniformă.

De asemenea, trebuie să atragi atenția la dimensiunea aluniței. Dacă alunița este mai mare de 5 mm, trebuie să apelezi la un medic. Pericolul crește dacă este aceasta este situată pe o zonă deschisă a corpului. Dacă există răni, o creștere a dimensiunii și alte modificări, consultați un medic.

Prezența părului într-o aluniță indică mai degrabă o calitate bună a acesteia. Dar dacă pierderea lor este observată brusc, merită să vă grăbiți la un dermatolog sau chiar un oncolog. La bărbați, nevii „răi” sunt mai des localizați pe spate. La femei alunițe sub formă de pete maronii sunt observate pe picioare. Alunițele situate pe palme și în locurile de frecare cu pantofii și hainele sunt periculoase.

Cum să previi formarea melanomului. Factorii care contribuie la formarea unei tumori

Alunițele se transformă într-o tumoare, sub influența radiațiilor ultraviolete, la cei care au piele deschisă, ochi strălucitori, păr blond și roșcat, multe alunițe, peste 50, și pistrui. De asemenea, un factor care provoacă manifestarea unor alunițe periculoase este vârsta.

Riscul de a face melanom la vârsta adultă crește la cei care au ars sub soare în copilărie sau de mai mult de trei ori în timpul vieții. Toată lumea ar trebui să fie vigilentă din punct de vedere oncologic. Protejați pielea expusă de soare. O dată la 3-6 luni, examinează alunițele cu ajutorul oglinzilor și a unui aparat de fotografiat, ține minte aspectul lor. Dacă se găsesc alunițe suspecte, contactați imediat un dermatolog pentru a examina formația folosind dermatoscopie.

Un dermatoscop este un dispozitiv optic care mărește imaginea de zece ori și identifică rapid alunițele periculoase. Astfel, medicul examinează alunița folosind această optică și evaluează gradul de pericol. Și în încheierea acesta oferă recomandări pentru tratament sau îndepărtarea aluniței. Studiul este netraumatic și foarte sigur. Se efectuează în 10-15 minute. Examinarea dermatoscopică în timp util a alunițelor și detectarea melanomului într-un stadiu incipient în majoritatea cazurilor ajută la prevenirea dezvoltării ulterioare a tumorii și la salvarea vieții umane, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel