Adele Chirică: Am endometrioză! Hormonii pe care îi iau mă distrug

În martie, luna dedicată conștientizării endometriozei, Adele Chirică a transmis un mesaj cu puternic impact emoțional.

"Luna martie este și luna de conștientizare a endometriozei. De câteva luni sunt posesoarea acestui diagnostic și mi-am dorit să nu treacă luna fără să vorbesc despre asta! Endometrioza este o boală cumplită. Durerile ajung să te macine până la epuizare. Eu sunt pe tratament hormonal de șase luni pentru inducerea menopauzei precoce.

Într-adevăr, durerile nu mai sunt atât de dese, însă hormonii pe care îi iau mă distrug emoțional. Am ajuns să stau izolată de toată lumea din cauza stărilor emoționale pe care le am, să dorm foarte mult inclusiv ziua pentru că altfel nu pot funcționa. Și faptul că am renunțat la părul meu lung, tot tratamentului se datorează.

Una din zece femei se confruntă cu endometrioza

Încerc să îmi duc suferința în liniște, departe de toți și de toate și să fie doar a mea! Însă voi vorbi mereu public despre endometrioză. Pentru că trăiesc cu ea și știu și simt cât de tare m-a schimbat! Multe femei suferă de această boală. 1 din 10. Însă multe se feresc să recunoască public și să vorbească despre ea. Ceea ce nu e ok. Deloc!

Din fericire există două asociații care încearcă să facă cât mai multe pentru noi, cele care suferim de acest diagnostic! SOS Endometrioză și Eu și Endometrioza! Tot respectul meu pentru munca și dăruirea lor.

Câteva luni după ce am primit diagnosticul am simțit că nu mai sunt femeie, că mi s-a luat și acest drept. Că voi trăi izolată, departe de toată lumea. Încă mai simt asta, însă lupt să îmi revin și să revin la viața mea de dinainte. Pentru că... există viață și după endometrioză.

[citeste si]

Îmi doresc tare mult să se facă mai multe și pentru acesta boală care afectează atât de multe femei și atât de rău.... La fel de mult îmi doresc ca voi ceilalți să oferiți sprijin și empatie celor care suferă că mine. Pentru că avem atâta nevoie... Sunt Adele Chirică, am 39 de ani și sufăr de endometrioză!", a scris Adele Chirică pe Facebook.

Infertilitate

Între 20% - 40% dintre femeile care sunt infertile au endometrioză. Însă, în multe cazuri, afecțiunea nu are impact negativ asupra fertilității. Endometrioza este o afecțiune de lungă durată, cronică, care poate fi diagnosticată pe baza simptomelor și, uneori, în timpul unui control fizic. Diagnosticul definitiv este dat, de obicei, în urma intervenției chirurgicale, cea mai frecventă fiind cea laparoscopică.

O dezvoltare anormală a endometrului

În fiecare lună, uterul se căptușește cu un țesut format din celule endometriale – numit endometru –, pentru a se pregăti de o eventuală sarcină. În timpul ciclului menstrual, o parte din endometru se desprinde de pe pereții uterini și este evacuat cu sângele mestrual. Endometrioza se caracterizează prin dezvoltarea anormală a țesuturilor formate din celule endometriale – așa-numitele implanturi – în afara uterului, adică pe ovare, pe trompele uterine, pe pereții exteriori ai uterului, pe intestine sau pe alte organe din abdomen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel