Acest semn al unghiei ar putea avea urmări grave. La ce să fii atent

Sursă foto: Pexels (Mikhail Nilov)
Sursă foto: Pexels (Mikhail Nilov)

Unghiile pot oferi indicii ale sănătății corpului, iar unele dintre acestea pot fi semnul unor boli grave. 

Unghiile sunt o parte relativ nesemnificativă a corpului, care pot oferi o mulțime de informații asupra sănătății, de la deficiențe de vitamine până la afecțiuni ale pielii și boli cronice (chiar și cancer).

Îngălbenirea

Îngălbenirea unghiilor poate fi pur și simplu rezultatul purtării lacului de unghii prea mult timp. Dar ai grijă la alte modificări în jurul unghiei, pentru că decolorarea unghiei ar putea fi un semn de avertizare timpurie al unei boli tiroidiene, scrie The Sun

Tiroida, o glandă care se află în interiorul gâtului, declanșează producerea unui număr de hormoni care sunt necesari pentru diferite aspecte ale sănătății. Când este subactivă, provoacă oboseală, sensibilitate la frig, constipație, piele uscată și creștere în greutate. Când este hiperactivă, o persoană poate prezenta pierdere în greutate, anxietate, dificultăți de somn, oboseală și sensibilitate la căldură.

Problemele tiroidiene pot face ca unghiile să pară groase, uscate și casante sau moi, strălucitoare și sfărâmicioase, spune Asociația Academiei Americane de Dermatologie: ”Vârful degetului umflat, unghia curbată și pielea îngroșată deasupra unghiei sunt adesea semne de boală tiroidiană.”

Psoriazisul poate determina schimbarea culorii pielii de sub unghie - de la galben, la roz sau maro - provocând pete de decolorare pe unghie.

O dungă închisă la culoare

O dungă pe unghie este unul dintre cele mai periculoase semne. Poate indica melanom subunghial, cunoscut și sub numele de cancer de piele sub unghii. Poate afecta atât degetele de la picioare, cât și cele de la mâini și este deosebit de dificil de detectat și tratat devreme.

Oamenii pot crede în mod greșit că au doar vânătăi ale unghiei sau chiar să nu observe deloc o schimbare. Unghia poate avea o dungă neagră sau maro, separată de patul unghiei, poate sângera, se poate subția sau poate să nu dispară în ciuda creșterii unghiei. Pielea din jurul unghiei se poate înnegri și ea.

Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer de piele și este de obicei rezultatul expunerii la razele UV - lumina soarelui sau solar. Dar de cele mai multe ori, o dungă întunecată nu este motiv de îngrijorare. Se mai numește și melanonichie, care poate apărea în mod natural la rase afro-americane, hispanice, indiene, japoneze și alte rase cu piele întunecată.

Unghii bombate

Unghiile bombate pot fi rezultatul multor afecțiuni, cum ar fi fibroza chistica, bolile de inima, boala Crohn, alte tipuri de cancer, ori sunt ereditare. Dar cancerul pulmonar este responsabil pentru aproximativ 80 până la 90% din cazurile de astfel de unghii.

Astfel de unghii sunt un simptom la peste 35% dintre persoanele cu o boală mortala, potrivit Cancer Research UK. Baza unghiei devine moale, iar pielea de lângă patul unghiei devine strălucitoare înainte ca unghiile să înceapă să se curbeze mai mult decât este normal. Capetele degetelor pot fi mai mari decât de obicei.

Te-ar mai putea interesa și: Unghii cu gel sau ojă semipermanentă. Daniela Cătănaș: Risc foarte crescut de reacție alergică. Se umflă, își schimbă culoarea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel