A.E.D.E.: Lovitură totală pentru cetățeni: morbiditate crescută cu 50% la locuitorii din zona gropii de gunoi Glina din Popești-Leordeni, Berceni și zonele limitrofe. UPDATE: Drept la replică

Morbiditatea, în termeni simpli, se referă la nivelul de boală și de invaliditate caracteristic unei populații afectate de factori externi care determină nivelul și impactul acesteia.

Studii recente de impact asupra sănătății populației care trăiește în zona limitrofă a gropii de gunoi Glina, care a poluat masiv și a distrus sănătatea populației în ultimii 20 de ani, depuse la Direcția de Sănătate Publică și afișate pe site-ul acestei instituții au rezultate dramatice  pentru cetățenii din Popești-Leordeni, Glina, Berceni și unele cartiere bucureștene limitrofe.

Se moare cu 50% mai mult în aceste zone afectate de poluarea masivă de la groapa de gunoi Glina unde în ultimii ani au fost aduse ilegal deșeuri din cianuri de la platforma Aro Câmpulung, deșeuri radioactive, substanțe toxice pentru sănătatea umană și amestecate cu deșeurile menajere proprietatea Primăriei Municipiului București și provenite de la cetățeni și agenți economici așa cum arată numeroase articole și reportaje din presa națională și internațională.

Prin decizia Tribunalului Ilfov din data de 28.10.2020, societatea Ecorec S.A. care administrează groapa de gunoi Glina, a intrat în dizolvare lăsând în urmă o poluare gravă, o contaminare a terenurilor, a pânzei freatice și a apelor subterane din zona în care a fost amplasată groapa de gunoi și o cantitate de 2 milioane de tone de deșeuri depozitate necontrolat, peste capacitatea maximă autorizată.

O moștenire otrăvită care poluează permanent Bucureștiul și care pune statul român în ipoteza ecologizării zonei fostei gropi de gunoi la costuri care pot depăși 150 milioane EUR .

Bolile cele mai frecvente la populația din jurul gropii de gunoi Glina sunt: afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar, afecțiuni renale, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Munții de gunoaie depășesc de multe ori înălțimea de 100 de metri și se află la o distanță între 38 și 70 de metri de casele și gospodăriile oamenilor emanând în permanență substanțe toxice care au distrus în timp și distrug în continuare sănătatea comunităților locale și poluează permanent Bucureștiul fiind ,alături de alte surse , motivul real al contaminarii și înregistrărilor negative din ultima perioada privind indicatorii de calitate a aerului din capitală .

Încălcarea frauduloasa a Ordinului nr. 109/ 2014 și a altor dispoziții legale imperative în ultimii 20 de ani și până în anul 2018 când a fost închis focarului de poluare de la groapa de gunoi Glina a fost posibilă prin intermediul funcționarilor publici corupți din ministerul mediului  , prin intermediul Gabrielei Dorojan fost director executiv al Agentiei de protecție a mediului Ilfov si adjuncta acesteia Angelica Cobzariu sora Gabrielei Firea , prin  Danuț Crăciun fost director executiv la Direcția de sănătate publică care au avizat activitățile ilegale pe un amplasament contaminat cu cianuri și substanțe toxice și care în acest moment sunt responsabili pentru îmbolnăvirea și moartea oamenilor .

Efectele avizării ilegale a acestor activități la distanțe de 38 de metri de casele oamenilor reprezintă acum sursa principală a morbidității populației aflate în continuare lângă focarul de poluare, lângă munții de gunoi toxic amestecat cu cianuri și substanțe periculoase care macină zilnic sănătatea și speranța de viață a locuitorilor și poluează permanent Bucureștiul în condițiile în care Ecorec a intrat în dizolvare și nu mai poate îndeplini măsurile trasate de Ministerul Mediului privind cantitatile de peste 2 milioane de tone de gunoaie depozitate necontrolat peste capacitatea autorizată , ecologizare și  închiderea gropii de gunoi așa cum prevăd normativele legale de protectie a mediului .

Dar aspectul uluitor care determină cea mai mare mâhnire și revoltă a pupulației înjosite și îmbolnăvite în ultimii ani este faptul că se reîncearcă redeschiderea focarului de poluare de la groapa de gunoi Glina prin autorizarea mascată a unei stații de sortare, procedura aflată în derulare la Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov.

Studiul de sănătate realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2018  privind impactul asupra sănătății populației a gropii de gunoi Glina și a stației de sortare de pe amplasamentul acesteia a demonstrat că are efecte dezastruoase pentru sănătatea populației și nu a fost pus niciodată la dispoziția autorităților de reglementare a Ministerului, a Gărzii de Mediu si a populației de către Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina.

Grupul de interese creat în jurul gropii de gunoi Glina și care vrea sa redeschidă acest focar de poluare prin avizarea ilegală a unei stații de sortare aflată pe amplasanentul gropii de gunoi contaminat cu cianuri a încercat peste șapte tentative de înșelare a instituțiilor publice prin prezentarea de documente false , prin corupție și mită în vederea obținerii avizării .

Dar problema cea mai importantă a societății Ecorec care a gestionat afacerea de la groapa de gunoi Glina este cea legată de acțiunile deținute  care sunt 100% la purtător, devenite ilegale și interzise în România odată cu semnarea de către președintele Iohannis a legii care instituie această interdicție. Societățile care dețin acțiuni la purtător după data limită de 20 ianuarie 2021 vor fi dizolvate automat și suspectate de evaziune fiscală, finanțarea terorismului și spălarea de bani.

Oricum acționarii Ecorec au fost condamnați acum doi ani în Italia pentru infracțiunea de spălare de bani pentru activitățile de la groapa de gunoi Glina, cu mult înainte de aplicarea precederilor legale privind acțiunile la purtător.

Populația revoltată și speriată de perspectiva redeschiderii focarului de infecție a transmis în număr impresionant petiții către președintele României Klaus Iohannis, Primul Ministru al României, către Direcția de Sănătate Publică Ilfov, Institutul Național de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului.

Analizele aferente poluării din zona gropii de gunoi Glina au rezultate alarmante având depășiri la  stibiu, argint, arsen, bariu, cadmiu, cobalt, cupru, mercur, molibden, plumb, zinc care pun în pericol și în prezent populația limitrofă din jurul gropii de gunoi Glina.

Ca urmare a acestei creșteri alarmante a morbidității populației din zona limitrofă a gropii de gunoi Glina care depășește procentul de 50 %, cetățenii afectați de boli și cei care au avut pierderi familiale au împuternicit asociațiile de mediu pentru realizarea unui rechizitoriu public care să fie mediatizat și adus în atenția autorităților și a opiniei publice, rechizitoriu care va fi îndreptat împotriva oamenilor de afaceri, a funcționarilor publici și a demnitarilor care în decursul timpului au contribuit la acest genocid contra comunităților din jurul gropii de gunoi Glina.

Prin rechizitoriul public se va aduce în atenția populației, a autorităților statului și a comunităților locale numele persoanelor, a funcționarilor publici, a demnitarilor și a oamenilor de afaceri care au contribuit prin mai multe fapte antisociale reținute în sarcina lor care au dus la creșterea morbidității în zona limitrofă gropii de gunoi Glina cât și efectele acestei creșteri transpusă prin numarul mare de decese influențate de activitatea și poluarea din ultimii 20 de ani de la groapa de gunoi Glina.

Prin decizia Tribunalului Ilfov din data de 28.10.2020, societatea Ecorec S.A. care administrează groapa de gunoi Glina, a intrat în dizolvare lăsând în urmă o poluare gravă, o contaminare a terenurilor, a pânzei freatice și a apelor subterane din zona în care a fost amplasată groapa de gunoi și o cantitate de 2 milioane de tone de deșeuri depozitate necontrolat, peste capacitatea maximă autorizată.

O moștenire otrăvită care prejudiciază statul român și îl obligă la plata unor daune de mediu exorbitante. (ADVERTORIAL)

DREPT LA REPLICĂ

Ref: solicitare drept la replica în legătură cu informațiile difuzate în cadrul articolului intitulat ”A.E.D.E.: Lovitură totală pentru cetățeni: morbiditate crescută cu 50% la locuitorii din zona gropii de gunoi Glina din Popești-Leordeni, Berceni și zonele limitrofe” publicat on-line la data de 29.10.2020 la adresa https://www.dcnews.ro/a-e-d-e-lovitura-totala-pentru-cetateni-morbiditate-crescuta-cu-50prc-la-locuitorii-din-zona-gropii-de-gunoi-glina-din-popesti-leordeni-berceni-si-zonele-limitrofe_800684.html

Stimați Domni,

            Subscrisa S.C. ECOREC S.A., cu sediul în Popesti-Leordeni, Soseaua de Centură nr. 2B, judetul Ilfov, cod unic de înregistrare 13894301, nr. de ordine în Registrul Comertului J23/367/2001, formulează în baza dispozițiilor:

art. 30  alin. 1 din Constituția României “Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”De asemenea, conform alin. 6 al aceluiași articol prevede faptul că “Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.Dispozițiile art. 49 din Decizia 220/2011 prevăd faptul că “Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor fapte neadevărate beneficiază de dreptul la replică.”Art. 51 din Decizia 220/2011 statuează că, “(1)Orice persoană fizică sau juridică ale cărei drepturi sau interese legitime au fost lezate prin prezentarea în cadrul unui program audiovizual a unor informaţii eronate beneficiază de dreptul la rectificare. (2)Rectificarea nu poate fi solicitată în cazul în care eroarea nu este evidentă şi semnificativă.”

prezentul

DREPT LA REPLICĂ

Ca urmare a unor comunicate plătite de către ONG AEDE, în mediul online au fost difuzate informații neverificate care induc în eroare opinia publică și autoritățile, încercând să inducă panica în rândul populației și care aduc subscrisei acuzații nefondate.

ECOREC S.A. dezminte aceste acuzații și orice informație apărută în spațiul public capabilă să pună sub semnul întrebării credibilitatea societății.

Reafirmăm și reiteram prin acest comunicat că subscrisa nu a desfășurat niciodată activități ilegale și întotdeauna a respectat deciziile autorităților din România. În urma multiplelor verificări efectuate de autoritățile de control din România nu a fost dovedită nicio ilegalitate sau deficiență a activității desfășurate de ECOREC S.A. sau a statutului societății.

Controalele efectuate de autoritățile in drept au confirmat ca nu s-au depozitat la Glina deșeuri contaminate cu cianuri, chiar daca ONG AEDE prin articolele plătite încearcă să convingă populația de contrariu. Acest lucru se poate constata fără echivoc din răspunsul ministerului mediului la întrebarea adresata de Camera Deputaților http://www.cdep.ro/interpel/2013/r1984A.pdf.

Asigurăm opinia publică și partenerii noștri că societatea este reprezentată și înregistrată legal în conformitate cu prevederile naționale și deține toate certificările și autorizațiile necesare pentru funcționarea legală.

De asemenea, menționăm că nu există niciun pericol ca societatea să nu își execute obligațiile asumate prin contractele de prestări servicii sau prin autorizațiile deținute. Orice alt punct de vedere sau situație prezentată în presă cu privire la activitățile subscrisei este complet neadevărat.

Reținerea din articol că ECOREC SA încalcă prevederile legii spălări banilor prin faptul că are acțiuni la purtător este FALSĂ,  ECOREC SA având acțiuni nominative și nu la purtător.

In mod repetat, AEDE revine cu articole plătite în diferite publicații scrise si online, anunțând că morbiditatea a crescut în localitățile Popești –Leordeni, Glina si Berceni cu 50%, însă statistica comunicata de DSP Ilfov contrazice fără echivoc acest lucru precum si titlul articolului, infirmând cele susținute de AEDE. Astfel, din datele  furnizate de Departamentul de Statistica din cadrul DSP Ilfov, pe baza raportărilor cabinetelor medicilor de familie, respectiv de Statistica privind bolile respiratorii pentru perioada 2017-2019 pentru localitățile Jilava, Vidra, Voluntari, Buftea, Glina, Popești Leordeni si Berceni

se poate constata falsul din afirmațiile AEDE privind creșterea morbidității cu 50% in localitățile învecinate obiectivului depozit Glina, respectiv în Popești – Leordeni si Glina, Berceni. Creșterea înregistrată în anul 2018 a fost explicată chiar de către specialiștii DSP Ilfov ca fiind cauzată de criza vaccinului antigripal și nu de prezența agenților economici.

De altfel, tot din datele furnizate de cabinetele medicilor de familie rezultă că indicatorii de sănătate din localitățile învecinate depozitului Glina sunt comparative cu cei înregistrați în localități care nu se află în zona de influență a unui depozit  (vezi Voluntari), în timp ce indicatorii de sănătate pentru localitatea Jilava, aflată în proximitatea depozitului Vidra operat de ECO SUD SA, înregistrează creștere de peste 50%.

Activitatea desfășurată de ECOREC S.A. se desfășoară în perfectă legalitate și niciodată nu a reprezentat un pericol pentru mediul înconjurător sau pentru populație, în totală opoziție cu cele prezentate, fiind un garant al unei activități conforme, desfășurată prin cele mai bune tehnici disponibile și în conformitate cu cerințele legale.

ECOREC S.A. a acordat întâietate întotdeauna protecției mediului și sănătății populației și a desfășurat investiții considerabile în acest domeniu. Forma de organizare a subscrisei și activitatea desfășurată respectă autorizațiile de reglementare și prevederile legale.

Nicio persoană și nicio entitate nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu activitatea și serviciile oferite de subscrisa, experiența de peste 20 de ani în managementul deșeurilor fiind un garant și un exemplu de bună practică în tratarea și eliminarea deșeurilor în România.

Sperăm că orice demers jurnalistic viitor se va bucura de respectarea codului deontologic al jurnalistului și va prezenta în mod obiectiv informațiile referitoare la activitatea ECOREC S.A..

În caz contrar, vă informăm că vom demara toate procedurile judiciare disponibile cu privire la apărarea demnității, onoarei și reputației, drept protejat atât de legislația națională, precum și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

ECOREC SA

Prin

Avocat Veronica Dobozi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel