Contracepție după sarcină. 5 metode

metode-moderne-de-contraceptie-434x326
metode-moderne-de-contraceptie-434x326

Nu puține sunt femeile care se întreabă când trebuie să înceapă să folosească metodele contraceptivele după ce au dat naștere unui copil. Medicul ginecolog Silviu Istoc afirmă că perioada de fertilitate poate reveni în orice moment, de la aproximativ șase săptămâni de la nașterea bebelușlui. Devii fertilă începând cu aproximativ două săptămâni înainte de prima menstruație de după naștere. Trebuie reținut faptul că nu există niciun semn care să confirme la timp revenirea fertilității. Așadar folosirea contraceptivelor îți vor oferi o oarecare siguranță și de aceea este bine ca femeile să fie precaute.

De asemenea, medicul Istoc susține că acest lucru depinde de modul în care copilul este hrănit. În cazul în care este hrănit exclusiv la sân, de cele mai multe ori ovarul nu va începe să funcționeze până la diversificare, deci nu va avea loc ovulația. 

Iată 5 metode de contracepție pe care le poți utiliza după sarcină:

1. Diafragma

Poți folosi o diafragmă de fiecare dată când dorești să ai contact sexual. Diafragma este un disc moale, circular din cauciuc sau silicon, care se introduce adânc în vagin. Medicul ginecolog sau o asistentă medicală îți pot prescrie această diafragmă, dar nu imediat după sarcină, ci la aproximativ două luni, deoarece abia atunci colul uterin își revine la forma inițială. „Diafragma este eficientă într-o proporție de 92%, aproximativ 96%, atât timp cât este utilizată în mod corespunzîtor, eventual și cu un spermicid”, afirmă domnul doctor Silviu Istoc.

2. Pilula simplă

Poți utiliza pilula simplă dacă alăptezi, deoarece aceasta nu va afecta nou-născutul. Aceasta este definită astfel deoarece spre deosebire de pilula combinată nu conține estrogen ci doar o cantitate redusă de progestină. Pilula simplă se ia zilnic, la aceeași oră, fără întrerupere între folii. Dacă uiți să iei pastila la ora stabilită, nu poți întârzia administrarea ei mai mult de 2-3 ore. „Este recomandată pilula simplă femeilor care alăptează deoarece nu conține estrogen și aceasta este sigură atât pentru mama cât și pentru copil. Pilula simplă nu afectează în niciun fel lactația și nici sugarul, atunci când acesta este hrănit la sân”, spune domnul doctor Silviu Istoc.

3. Implantul subdermic

Un implant subdermic poate dura până la trei ani. Implantul este un tub de plastic, mic, subțire, flexibil, de 3 centimetri. Tubul conține progesteron ți constituie una dintre cele mai sigure metode contraceptive și este activ încă din primele 24 de ore de la implantarea acestuia. Acest implant se poate face după 21 de zile de la nașterea bebelușului. Nu afectează alăptatul deoarece conține o cantitate mică de progesteron. Implantul poate fi îndepărtat printr-o tăietură mică a pielii, desigur sub un anestezic local. Implantul cu progesteron se face deasupra cotului, în partea interioară a brațului.

4. Spermicidul

Spermicidul este un mijloc de contracepție care poate fi folosit după nașterea unui copil. Acesta se aplică în vagin înaintea unui contact pentru a preveni sarcina.

Spermicidul se găsește în mai multe forme, cum ar fi: creme, geluri, spume sau ovule (inserții moi care se topesc în interiorul vaginului). Acesta "îmbracă" colul uterin și opreste mișcarea spermatozoizilor. „Spermicidul se introduce în vagin cu aproximativ 15 minute înainte de contactul sexual, deoarece substanța va deveni activă doar dupa dizolvare, în prezența căldurii corporale. 
După contact nu este recomandat să mergi la toaleta aproximativ 6 ore, deoarece există șanse ca agentul contraceptiv să fie anulat de agenții de spălare”, ne spune domnul doctor Silviu Istoc.

5. Steriletul -DIU

Un sterilet poate fi teoretic inserat imediat după naștere, indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană. Indicat este însă să aștepți minim 2 luni după ce ai născut pentru a introduce un DIU. Dacă steriletul este inserat imediat după naștere este posibil să întâmpini probleme și acesta să iasă, dar unele femei aleg să-l introducă mai devreme decât este indicat. Steriletul este eficient imediat după inserare, dar ginecologul tău îți va recomanda amânarea contactului sexual până la examinarea de după 6 săptămâni postpartum. Acest lucru se recomandă pentru a exista siguranța că vaginul și perineul au fost vindecate. „Steriletul are multe beneficii, este relativ ușor de aplicat și sigur, nu interferează cu alăptarea sau activitățile zilnice, este ușor reversibil în cazul în care te hotărăști să rămâi din nou însărcinată. DIU cu hormoni reduce durerea menstruală și hemoragiile menstruale severe și poate fi cea mai bună alegere pentru contracepția pe termen lung. Nu trebuie înlocuită timp de până la 5 ani”, afirmă domnul doctor Silviu Istoc.

Acestea sunt cele mai bune metode contraceptive la care poți apela după ce ai dat naștere unui copil. Este important să-ți întrebi ginecologul care ar fi cea mai bună metoda contraceptivă pe care ar trebui să o utilizezi.

Supranumit și doctorul care salvează viețile nenăscute, Silviu Istoc este medic primar Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă și la Clinica ProVita.

Cu o formare în Germania, Doctorul Silviu Istoc s-a întors acasă, pentru a ajuta pacientele din România, să aduca pe lume copii sănătoși; mărturie în acest sens, stau numeroasele intervenții chirurgicale noninvazive, dintre care unele foarte dificile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel