EXCLUSIV  25 OUG, pentru Orban, ca OUG 13 pentru Dragnea. Bulai explică de ce premierul e terminat politic

Cele 25 de Ordonanțe de Urgență reprezintă, pentru Orban, ce a fost OUG 13 pentru Dragnea: începutul sfârșitului. Politologul Alfred Bulai estimează că Ludovic Orban a căzut într-o capcană, alergând după imagine, și că, de fapt, nu dorește anticipate.

”Ludovic Orban a făcut o mare greșeală înainte de bătălie, consideră politologul Alfred Bulai. PNL a pornit lupta pentru anticipate și locale în două tururi, ambele defavorabile PSD. Era de așteptat ca PSD să reacționeze, tergiversând votul pentru un nou guvern, in extremis chiar și câteva luni, până ce alegerile la termen devin de neevitat. Însă, anticipatele sau votul în două tururi nu sunt priorități pe agenda cetățeanului, spune Bulai, doar un segment infim al electoratului fiind realmente preocupat de aceste teme. De cealaltă parte, blocarea Parlamentului pe termen lung ar avea costuri electorale, pentru PSD. Contează, în această ecuație, cine comunică mai bine, pierde cel care se erodează mai repede. Iar Orban, cum spuneam, și-a administrat singur o lovitură mortală, chiar înainte de a începe jocul.

Nu se poate explica Noaptea Ordonanțelor


Avalanșa de OUG-uri este o mare prostie. În primul rând, nu erau necesare, nu au atins cine știe ce obiective strategice. Susținătorii PNL au dificultăți în a explica noaptea ordonanțelor, la fel cum aveau pesediștii, cu OUG 13. Dar, să admitem că nucleul dur al votanților zice: bine, e o golănie politică, dar orice mijloc e bun pentru a învinge. Ei bine, acest electorat e unul pretențios și atent la chestiuni de legalitate. Când atacul vine de la partenerii sociali, din CES, de la sindicate, ong-uri, patronate, nu prea poți susține că e un atac politic. Din câte am văzut, o spune Alina Mungiu Pippidi, Cartel Alfa va face plângere la DNA. Sunt acuzații de abuz, de presiune pentru avizarea retroactivă, de ilegalități, iar electoratul de Dreapta este sensibil la aceste subiecte.

 

USR-PLUS, principalul adversar al PNL


Contează mult și cum se va poziționa USR-PLUS. Au văzut și ei că e greșit să stea în afara jocului, Orban le promite intrarea la guvernare...Pe de altă parte, tocmai s-au declarat ceea ce știam de mult că sunt: de dreapta. Deci, adversarul lor natural este PNL. Lupta cu PSD le-a dat identitate, dar nu le poate aduce voturi, nu au de unde să mai crească atacând la nesfârșit PSD. Iar afacerea orodonanțelor le cade mănușă pentru un atac la PNL (că ordonanțele servesc unor interese de afaceri, sau personale, că favorizează turismul electoral). Mai ales dacă se vor amplifica plângerile din CES, sau dacă se vor da decizii de nelegalitate pentru cele mai multe din OUG-uri. Deja sunt reproșuri că Orban nu a dat OUG pe votul în două tururi, că e blat cu PSD, ca să le forțeze mâna, să-i oblige la încheierea unor alianțe la locale, care ar securiza guvernul etc.


Erodarea în sondaje va fi rapidă


Evident, era în interesul PNL să profite,  după victoria președintelui Iohannis, organizând anticipate cât de repede se putea, astfel încât să încaseze bonusul electoral din acest moment, fiind încă în perioada de grație de trei-patru luni după intrarea la guvernare. La fel de evident este că Orban a tergiversat declanșarea procesului, a fost mai preocupat să își plaseze oamenii în posturi, pentru a-și întări poziția în partid, în primul rând. Cota relativ bună din sondaje  se poate pierde repede, mai ales după gafe cum a fost valul de ordonanțe de urgență din 5 februarie. Contează, e drept, și cum sunt făcute sondajele, și cine le face...

Dacă vreți scenarii, putem imagina că Orban a dat aceste ordonanțe fără avize legale tocmai pentru a reduce cota electorală atât de mult încât partidul să nu mai fie interesat de anticipate. Dar nu-i așa, pur și simplu a fost o greșeală, a căzut în capcana puterii, la fel ca Dragnea. În opinia mea, ești terminat politic, după o astfel de gafă, nu cred că va mai rezista mult, indiferent cât bravează”, a spus Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel