Rouhani: Iranul nu este o amenințare pentru lume

Hasan Rouhani
Hasan Rouhani

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, s-a adresat, marți, Adunării Generale a Națiunilor Unite, spunând că lumea este sătulă de război, iar Statele Unite ale Americii nu ar trebui să amenințe Siria cu intervenția militară. Discursul moderatului șef de stat de la Teheran era unul dintre cele mai așteptate de la AGNU, în contextul viitoarelor discuții pe care Rouhani se arată dispus să le poarte cu președintele american Barack Obama.

[caption id="attachment_369221" align="alignleft" width="310"] Foto: AP[/caption]

Cu o retorică împăciuitoare, care însă nu a impresionat și Israelul, Rouhani a spus că va îndepărta orice preocupări cu privire la programul nuclear al Iranului. În schimb, teocratul a cerut comunității internaționale să-i recunoască Teheranului dreptul de a-și îmbogăți uraniul, chestiune aflată în centrul impasului diplomatic în ultimii 11 ani, impas întreținut și de politica fostului președinte Mahmoud Ahmadinejad.

”Interesul nostru național ne impune să îndepărtăm orice preocupări în legătură cu pașnicul nostru program nuclear”, a spus Rouhani, care a fost precedat la tribuna ONU, printre alții, și de Barack Obama. Liderul de la Teheran a adăugat, potrivit The Guardian, că Iranul ”e pregătit să se angajeze într-o legătură de lungă durată bazată pe rezultate pentru a clădi încredere mutuală și eliminarea nelămuririlor mutuale, într-o transparență totală”.

Pe de altă parte, Rouhani a argumentat că tehnologia Iranului a atins o așa ”scală industrială”, încât nu mai poate cunoaște regresul.

În discursul său, Barack Obama nu a sugerat că ar pune la îndoială buna credință a cuvintelor lui Rouhani, dar a spus clar că SUA vede programul nuclear al Iranului drept o amenințare pentru interesul său.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, le-a cerut reprezentanților Ierusalimului la AGNU să părăsească sala în timpul discurslui lui Rouhani. În ciuda ”ofensivei sale zâmbitoare”, a spus Netanyahu într-o declarație de presă, politica Republicii Islamice rămâne aceeași. El a atras atenția că lumea nu ar trebui ”să se lase păcălită” de semnele de moderație ale lui Rouhani, pe care îl acuză că refuză să recunoască Holocaustul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel