REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016. Maia Sandu vs. Igor Dodon, ultimele informații

Igor Dodon Maia Sandu foto: PRO TV MD
Igor Dodon Maia Sandu foto: PRO TV MD

Românii de peste Prut și-au ales președintele și direcția. Igor Dodon este președintele ales al Republicii Moldova. 

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA Au fost numărate voturile exercitate pe 99,9% din buletinele de vot. Igor Dodon este președintele Republicii Moldova, votat de 52,29% din cetățenii moldoveni care și-au exercitat dreptul. Maia Sandu a obținut 47,71 din voturi. 

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA După procesarea a peste 96% dintre procesele verbale, Igor Dodon este cotat cu mai mult de 55%. El a fost vota de 819 821 de cetățeni cu drept de vot. 

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016- Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), conduce în cursa electorală pentru președinție cu 55,48% din voturi, după numărarea a 95,05% din voturi, în timp ce Maia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, a obținut 44,52% din voturi.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016- După numărarea a 83% din voturi, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, conduce în cursa electorală pentru președinție cu 56,73% din voturi, iar candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, 43,27% din voturi.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016-Au fost procesate 1.435 de procese verbale. Conduce Igor Dodon, cu 57,85% (496.576 de voturi), iar Maia Sandu are 42,29% (374.227 de voturi), potrivit adevarul.md.  

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - În prima declarație după închiderea secțiilor de vot în Republica Moldova, Igor Dodon a făcut apel la calm.

„A fost o campanie foarte dificilă, care a tulburat societatea. Aceste alegeri au consolidat în premieră stânga din Republica Moldova. Mulți vor fi nemulțumiți, dar totuși alegerile s-au încheiat".

Igor Dodon s-a adresat și adversarei sale, Maia Sandu. „Haideți să nu tulburăm spiritele în societate. Scopul nostru, al celor doi contracandidați, este să asigurăm un echilibru. Mă adresez oponentului meu, haideți să chemăm oamenii la calm, nu avem nevoie de tulburări și de destabilizare în societate. Alegerile s-au încheiat. Înțeleg că aveți emoții. Nu se primește acum, cel mai probabil nu va reușit. Încercați peste patru ani. Dar nu trebuie tensiunile astea în societate. Cetățenii au ales deja președintele".

Igor Dodon a îndemnat-o pe Maia Sandu să accepte rezultatul alegerilor, oricare ar fi acesta, potrivit Radio Chișinău.

Totodată, contracandidata lui Igor Dodon, Maia Sandu, într-o ieșire la presă după închiderea secțiilor de votare, a reclamat mai multe încălcări ale procesului electoral, precum și faptul că în mai multe secții de peste hotare nu au ajuns buletine de vot și că au existat încălcări și pe teritoriul Republicii Moldova.

"Vom rămâne vigilenți până la capăt. Vă promit că vom clarifica împreună fiecare încălcare, fiecare caz în care oamenii nu au putut să voteze. Nu le vom permite să vă fure voturile. Sunt încrezătoare că am pornit împreună cu Dvs, schimbarea de care cu toții avem nevoie", a declarat Maia Sandu.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016-Igor Dodon pretinde că a câștigat alegerile din Republica Moldova. ”Avem informații că am câștigat”, a spus candidatul pro-rus după închiderea urnelor.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Toate secțiile de votare din Republica Moldova au fost închise. Până la ora 21:00 au votat 1.601.422 de cetățeni ai Republicii Moldova, aproximativ 53,3 % din alegători.

Conform statisticilor date publicității de Comisia Electorală Centrală, cei mai mulți dintre alegători au fost persoanele cu vârsta între 25 — 40 de ani, 27,7%, și 57-70 de ani, 27,5%.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Cetățenii Republicii Moldova care locuiesc în Marea Britanie au semnat aproape 700 de contestații pentru că nu au reușit să voteze din cauza numărului insuficient de buletine de vot, scrie Radio Chișinău.

'Am colectat 678 de contestatii de la persoane care nu au reușit sa voteze și încă mai vin. Ajutați-ne să mediatizam. E strigător la cer!', a scris un alegător într-o postare pe Facebook, citată de postul de radio.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Prezența la urne în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a depășit, la orele locale 18:10, cincizeci la sută din numărul total de alegători, informează Radio Chișinău și Unimedia.

Până la această oră au votat aproape 1,49 de milioane de alegători, dintre care aproximativ 108.000 (7,2%) la secții de votare din străinătate.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Buletinele de vot de la secţia amenajată la Ambasada din Bucureşti, epuizate. 

Cele 3.000 de buletine de vot repartizate la secţia de votare amenajată în sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti au fost epuizate în jurul orei 19,00. 

Reprezentanţii Ambasadei au declarat pentru Agerpres că i-au sfătuit pe cei care încă aşteptau la coadă să meargă la secţia de vot de la Consulatul Republicii Moldova din Bucureşti, însă şi aici este posibil să se epuizeze buletinele, având în vedere că, până la ora 18,00, votaseră în jur de 2.400 de alegători.

Potrivit reprezentanţilor Ambasadei, până la ora 18,00, aproximativ 13.000 de cetăţeni moldoveni şi-au exercitat dreptul de vot la secţiile de pe teritoriul României.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Maia Sandu cere demisia ministrului de Externe

Candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, Maia Sandu, cere demisia ministrului Afacerilor Externe, Andrei Galbur, și a președintei Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, pentru "obstrucționarea dreptului de vot".


REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 -  A votat la Paris, cu perfuzia după el

Un moldovean din Franța a mers la secția de votare să-și exercite dreptul la vot cu perfuzia în venă, scrie agora.md. Fotografia a fost postată pe grupul Adoptă un Vot.

Cetățenii moldoveni aflați în afara granițelor țării s-au mobilizat la vot în număr record duminică în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, un scrutin considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova.

Este pentru prima dată când se înregistrează o prezență masivă a cetățenilor moldoveni aflați peste hotare. Până la ora 17:30 au votat deja peste 100.000 de persoane, scrie Unimedia.info.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - La ora 15:30 se înregistrează o creștere a prezenței la urme cu 114.583 de alegători, față de primul tur al alegerilor prezidențiale. Peste 1.206.000 de persoane și-a exprimat dreptul la vot duminica aceasta la alegerile prezidențiale din Republica Moldova până la ora 15:30.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Maia Sandu, candidata proeuropeană a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, a atras duminică atenția asupra cozilor de la unele secții de votare din diaspora și i-a îndemnat pe oameni ca, pentru fiecare vot obstrucționat, să "sune acasă" și "să aducă două voturi în țară".

"Oamenii din diaspora stau la rânduri enorme pentru a vota!", a postat Maia Sandu pe Facebook, însoțindu-și textul cu două fotografii în care se pot vedea cozi de sute de persoane așteptând să voteze în străinătate.

"În unele secții de votare din afara țării numărul buletinelor de vot e pe sfârșite. Nu plecați. Iar pentru fiecare vot obstrucționat în afara țării, sunați acasă și aduceți două voturi aici, în țară!

Nu pot ei fura, cât putem noi vota!", a mai scris candidata proeuropeană.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Mobilizare extraordinară a moldovenilor din diaspora 

Jurnalista Diana Robu semnalează, într-o postare pe Facebook, mobilizarea extraordinară a moldovenilor din diaspora pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Cei stabiliți peste hotare plasează filmuleţe video şi fotografii făcute în timpul călătoriilor spre cele mai apropiate secţii de votare și îi îndeamnă și pe conaţionali să nu fie indiferenţi.

"E extraordinar ce fac moldovenii din diaspora astăzi și ce se întâmplă pe grupul Adoptă un vot: moldoveni care zboară mii de km până la o secție de votare, moldoveni care oferă primilor cazare gratis, moldoveni care plătesc bilete de tren / avion celor care nu și le permit, moldoveni care, la mii de km distanță de casă, îi așteaptă pe cei pe care nici măcar nu-i cunosc cu plăcinte, sarmale, mămăligă și friptură.

Oricare va fi rezultatul votului, eu cred că moldovenii au câștigat deja: s-au redescoperit astăzi, sunt răbdători, binevoitori și mai ales solidari. Mii de oameni au trecut de pe Facebook în viața reală, s-au împrietenit și-au descoperit că, împreună, au puterea de a schimba soarta unei țări.
Dragi prieteni moldoveni, ați descoperit că vă pasă mai mult decât vă spune orice politician! Și oricare va fi rezultatul votului, voi astăzi ați scris istorie și ați făcut primul pas pentru schimbare! Vă iubesc pentru Chișinăul de seară și Bucuria, dar mai ales pentru ce ați arătat astăzi lumii întregi!
Sunați-vă prietenii, buneii și îndemnați-i să iasă la vot", este postarea Dianei Robu.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, a declarat că duminică, până aproape de ora 13:00, în România votaseră pentru turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de peste Prut peste 4.000 de cetăţeni moldoveni, adăugând că prezenţa este mai mare faţă de primul tur de scrutin.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Peste 450 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat în primele patru ore de la deschiderea secţiilor de votare.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Traian Băsescu, proaspăt cetăţean al Republicii Moldova, s-a prezentat duminică, 13 noiembrie, la urnă, pentru a-şi exercita dreptul la vot.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Comisia Electorală Centrală a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secții de votare din Portugalia. 

Citește aici: ALEGERI MOLDOVA 2016. Buletine de vot, pierdute în Portugalia

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 - Toate cele 1981 de secţii de votare au fost deschise începând cu ora 7:00, iar procesul de votare a început conform procedurii stabilite, fără incidente, anunţă Comisia Electorală Centrală.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 Igor Dodon i-a cerut Maiei Sandu să se dezică de cetățeania românească: ”Doamna Sandu, țineți minte ce jurământ ați depus când ați primit cetățenia română? Dumneavoastră ați jurat să fiți devotată patriei române și poporului român, să apărați drepturile și interesele naționale ale României, să respectați (...) legile României. Haideți să ne punem o întrebare foarte simplă: (...) ce va face președintele Republicii Moldova? Ce Constituție va apăra? Drepturile căror cetățeni? Cetățenii și interesele naționale ale Republicii Moldova sau interesele naționale ale altui stat? (...) Conducătorii trebuie să aibă cetățenia doar a unui stat, a Republicii Moldova. Opinia mea este că atunci când o persoană merge într-o funcție supremă în stat, nu trebuie să aibă cetățenia altui stat. Trebuie să se dezică de cetățenia altui stat, pentru că primește salariu din impozitele plătite de cetățenii din acest stat. Trebuie să servească doar interesele acestui stat”. 

Maia Sandu i-a răspuns: ”Ce simt eu față de România este treaba mea, este sentimentul meu. Eu știu că cetățenii Republicii Moldova nu își doresc astăzi unire și voi face ceea ce vor spune cetățenii Republicii Moldova. Noi putem să ne facem ordine acasă cu sprijinul celor din exterior. Trebuie să vă reamintesc că Igor Dodon a votat pentru un președinte unionist și atunci nu a avut o problemă. Așa cum am fost sinceră întotdeauna, așa o să fiu și acum. Eu am cetățenia românească, așa cum au foarte mulți oameni, care v-ați luat această cetățenie. Și vă respect pe dvs., așa cum trebuie să facă și oponentul meu: și pe cei care au cetățenia românească, și pe cei care au cetățenia Federației Ruse, și pe cei care au cetățenia Bulgariei și așa mai departe”. 

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 Joi, a avut loc o confruntare dură între Igor Dodon și Maia Sandu, transmis LIVE și pe Facebook. VEZI AICI

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 Igor Dodon (PSRM) aproape că a fost ales președintele Republicii Moldova din primul tur de scrutin. Pe ultima sută de metri a picat sub 50%. Potrivit rezultatului final, a obținut 47,98% din voturi. Candidata unică proeuropeană Maia Sandu a obținut 38.71% din voturi. 

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 Un sondaj recent al Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova îl dă câștigător pe Igor Dodon cu 55,6%, față de Maia Sandu cu 44,4%. În ceea ce privește intenția de vot, au răspuns doar cei care au afirmat că vor merge să-și exercite dreptul.

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 Ciudat este că, întrebați în ce măsură influențează fraudele electorale rezultatul votului, moldovenii au afirmat că 46,1% influențează mult, foarte mult 28,5%, deloc 2,3%, puțin 15%, și nu știu 8,1%. 

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 Maia Sandu a scris, pe Facebook, că pentru ea Igor Dodon ”nu mai există” și că se va axa dialogul direct cu cetățenii din casă-n casă. Igor Dodon transmitea României că suntem frați până la bani, chiar înainte de primul tur de scrutin. El a afirmat că Traian Băsescu, fostul președinte, rămâne fără cetățenia moldovenească dacă va fi ales președinte. 

REZULTATE ALEGERI REPUBLICA MOLDOVA 2016 Aceste alegeri prezidențiale sunt primele după aproape 20 de ani în care cetăţenii moldoveni îşi aleg preşedintele prin vot direct. Miza este foarte importantă pentru că decide viitorul Republicii Moldova. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel