Reacția MAE față de amenințările Rusiei la adresa României

Ministerul român al Afacerilor Externe a reacționat după declarația dură făcută de directorul Departamentului de neproliferare și controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Mihail Ulianov. Autoritățile de la București consideră că afirmațiile lui Mihail Ulianov nu aduc elemente de noutate, iar acuzele de încălcare a Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilității antirachetă Aegis Ashore la Deveselu sunt nefondate.

MAE amintește că pozițiile părții române, a celei americane și a NATO în legătură cu dezvoltarea capabilității de apărare împotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atât Federației Ruse, cât și publicului larg, cu diverse ocazii.

"Tratatul nu se aplică dezvoltării și testării interceptorilor care angajează ținte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasați la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În același timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost și nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiți pentru angajarea țintelor aeriene", precizează MAE printr-un comunicat remis marți.

[citeste si]

Diplomația română reiterează că interceptorii sistemului antirachetă sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat.

"Pe fondul proliferării amenințărilor balistice și al interesului continuu al actorilor statali și non-statali de a testa și dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilității NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA și, deci, și baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creștere a stabilității și securității regionale și internaționale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federația Rusă, așa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română și de partea americană, ci amenințări cu rachete balistice din afara spațiului euroatlantic", subliniază MAE.

Rusia a cerut guvernelor SUA și României să renunțe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din țara noastră. 

Vezi aici detalii: Rusia amenință România: "Să renunțe cât nu este prea târziu"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel