Adrian Nicolae, jurnalist de știință, INTERVIU de ziua Charles Darwin

Adrian Nicolae – jurnalist de știință cu vastă experiență - a acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News în care a vorbit despre rolul științei în România zilelor noastre. 

Adrian Nicolae, ziaristul care va lansa, pe 12 februarie, cartea "Revoluția după Darwin. Pledoarie pentru specia umană", a subliniat importanța cursurilor despre evoluția omului. De asemenea, ne-a spus ce reprezintă Charles Darwin în opinia jurnalistului de știință.

DC News: Ce reprezintă pentru dumneavoastră ziua Charles Darwin?

Adrian Nicolae: Pentru mine este o zi deosebită. De ce? Pentru că se celebrează un om de știință care a produs o revoluție. Contribuția pe care a adus-o Charles Darwin aș putea să o compar cu cea adusă de Isaac Newton.

DC News: Mai sunt cursuri despre evoluția omului?

Adrian Nicolae: În momentul de față, în România, nu mai există niciun curs complet despre evoluția omului. Ultimul curs a fost închis anul trecut la Târgoviște. Este vorba despre cursul profesorulului Marin Cârciumaru, profesorul meu de doctorat. Este un curs pe care l-a predat gratuit tocmai în ideea de a mai exista un curs complex despre evoluția omului. În momentul de față, aceste cursuri aproape că au dispărut din sistemul de învățământ românesc. De asemenea, și cele de astronomie au dispărut, iar acest lucru este tragic.

DC News: La ora actuală, ce rol are știința în România?

Adrian Nicolae: Vă dau un exemplu cât se poate de concludent. Mă gândesc la profesorul Marian Cârciumaru. Dumnealui a făcut niște descoperiri arheologice de-a dreptul senzaționale în istoria arheologiei din România. Obiectele descoperite de dumnealui la Poiana Cireșului, în ultimii doi ani  se află acum la o expoziție importantă din China. Foarte puține publicații din România au mediatizat astfel de descoperiri. În afara țării, lucrurile stau altfel. Revista Science i-a contactat pe   Prof. univ. dr Marin Cârciumaru și pe Dr. cercetătorul Elena Nițu pentru a-i ruga să redacteze o  carte; totul pe cheltuiala celor de la această prestigioasă publicație.

DC News: De ce jurnaliștii nu se îndreaptă către presa de știință?

Adrian Nicolae: Jurnaliștii de știință sunt o specie pe cale de dispariție în România. În momentul de față, cred că mai sunt foarte puțini ziariști de știință în țara noastră. În străinătate sunt mult mai mulți. Peste tot în lume, jurnalismul de știință este perceput ca o ramură foarte dificilă. De ce? Pentru că tu - ca ziarist - preiei munca unui cercetător. Trebuie să analizezi toate rapoartele științifice care poate nu sunt foarte plăcute publicului larg. Unele sunt extrem de elaborate și dificile, iar tu - ca ziarist - trebuie să le prelucrezi într-o poveste frumoasă care să placă atât unui adolescent, cât și unui profesor universitar. Să nu uităm că știința este o poveste teribil de frumoasă.

DC News: De ziua Charles Darwin (12 februarie), lansați cartea "Revoluția după Darwin. Pledoarie pentru specia umană". Ce aduce nou acest volum?

Adrian Nicolae: Cea mai mare mare parte din cartea pe care am scris-o este bazată pe teorii emise în ultimii trei-patru ani. Tot ceea ce aduce cartea este nou. Am încercat să ofer o imagine a evoluției așa cum o percepem astăzi, în 2015. În România nu a mai fost publicat un proiect similar. În cartea "Revoluția după Darwin. Pledoarie pentru specia umană" am încercat să povestesc, să fac volumul cât mai accesibil publicului larg. Am scris despre problematica evoluției de la momentul formării Terrei și până la viitorul îndepărtat când probabil specia umană va ajunge să colonizeze și alte planete.

VEZI ȘI: EXCLUSIV. Adrian Nicolae, "Revoluția după Darwin. Pledoarie pentru specia umană". Carte lansată de Darwin Day

Cum este sărbătorit Charles Darwin în România

Ziua Internațională Charles Darwin este marcată în România cu un spectaculos eveniment dedicat științei și evoluției umane. Știință&Tehnică împreună cu Asociația pentru Dezvoltare Personală și Intelectuală (ADIP) organizează, pe 12 februarie, evenimentul Darwin Day, prin care este celebrat faimosul om de știință evoluționist.

În cadrul science-show-ului interactiv care va avea loc, începând cu ora 18.00, la Casa Eliad din București (Bulevardul Mircea Vodă nr. 5, Sector 3), se vor lansa cartea „Revoluția după Darwin. Pledoarie pentru specia umană" de Adrian Nicolae și programul educațional „Proiectul Descendenței", prin vernisajul expoziției „Evoluția umană ilustrată prin portrete și fosile" de Eduard Olaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel