De ce nu impune BNR băncilor comerciale comisioanele din țările mamă- EXCLUSIV

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a explicat, la interviul DCNEWS LIVE, de ce Banca Națională nu impune băncilor comerciale anumite comisioane și ce repercursiuni ar avea o astfel de măsură, neprevăzută în lege. 

Întrebat când o să impună BNR băncilor din România comisioanele din țările mamă, Adrian Vasilescu a explicat: "În spațiul nostru public, sunt foarte multe confuzii în această direcție și niciodată nu este prea puțin să vorbim despre acest subiect, care este greu de înțeles. BNR nu este minister, în relațiile cu băncile, băncile nu sunt direcții ale Băncii Naționale, legea este singura directivă pe care o primește BNR. Legea Băncii Naționale spune că BNR nu acceptă și nu cere indicații de la niciun organism al statului, numai de la lege. Legea pune BNR în raport cu băncile comerciale în următoarea relație: Banca Națională este organism de supraveghere, de autorizare, de reglementare și de supraveghere, dar supravegherea se face așa cum se face în toată Europa și-n toată lumea civilizată, este vorba de supraveghere prudențială, nu stă câte un inspector de BNR în spatele funcționarului de la o bancă sau alta, care dă credite, care face activități comerciale, Băncii Naționale îi este interzis să se amestece în activitățile comerciale ale unei bănci". 

"BNR ar fi obligată să acopere toate aceste pierderi"

El a adăugat că "știu că sunt comisioane mari, de foarte multe ori guvernatorul, folosind ceea ce se numește influență morală, pentru că nu are nicio autoritate legală să le impună băncilor anumite lucruri privind activitatea comercială, chiar mai mult, dacă să spunem că BNR s-ar apuca să dea niște directive către bănci, să pună dobânda și comisionul la un anumit nivel, să pună plafoane, la sfârșitul anului, când o bancă ar intra în pierdere s-ar duce cu adresa respectivă la Tribunal și BNR ar fi obligată să acopere toate aceste pierderi, pentru nesăbuința de a fi intervenit într-o chestiune în care legea îi interzice expres să intervină". 

Consilierul guvernatorului BNR a precizat că nu ar trebui modificată legea, pentru că este după lumea civilizată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel