Criză internațională, după lansarea unei rachete de către Coreea de Nord

Coreea de Nord a declarat, duminică, că a reușit să plaseze un satelit pe orbită după un tir de rachetă considerat de o mare parte a comunității internaționale ca un test de rachetă balistică, informează AFP.

Televiziunea nord-coreeană a anunțat că acest tir, ordonat personal de liderul nord-coreean Kim Jong-Un, a permis "plasarea cu succes a satelitului nostru de observare a Pământului Kwangmyong 4... pe orbită".

Racheta a fost trasă în jurul orei 9.00 (0.30 GMT) de la baza de lansare de rachete Dongchang-Ri din nord-vestul Coreii de Nord, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Regimul cel mai închis din lume a avertizat marți cu privire la intenția sa de a lansa în curând o rachetă transportând un satelit. Coreea de Nord asigură că programul ei spațial are scopuri pur științifice, dar Statele Unite și aliații lor îl văd ca o acoperire a programului de dezvoltare de rachete balistice intercontinentale (ICBM), amintește France Presse.

Un test de rachete balistice ar reprezenta "un nou act destabilizator și provocator", au avertizat președintele american Barack Obama și omologul său chinez Xi Jinping, vineri într-o convorbire telefonică.

Casa Albă a denunţat "o nouă acţiune destabilizatoare şi provocatoare şi o violare flagrantă a numeroaselor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite", potrivit unui comunicat al consilierului pentru securitate naţională al preşedintelui Barack Obama, Susan Rice.

"Programele de arme nucleare şi balistice ale Coreii de Nord reprezintă o ameninţare serioasă pentru interesele noastre - inclusiv securitatea unora dintre aliaţii noştri cei mai apropiaţi - şi ameninţă pacea şi securitatea în regiune", a declarat ea.

[citeste si]

După testul ei nuclear din 6 ianuarie, "este a doua oară în doar o lună când Coreea de Nord a ales o provocare majoră, ameninţând nu numai securitatea în Peninsula Coreea, dar de asemenea a regiunii şi a Statelor Unite", a criticat într-un comunicat secretarul de stat John Kerry, care a fost la Beijing la sfârşitul lunii ianuarie pentru a încerca să convingă China să facă mai multe presiuni asupra aliatului ei nord-coreean şi să lucreze la un nou arsenal de sancţiuni ONU.

Printre altele, Washingtonul a ameninţat din nou Phenianul cu sancţiuni internaţionale suplimentare, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgenţă duminică.

Japonia condamnă noua provocare a Coreei de Nord

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a condamnat duminică lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete cu rază lungă de acţiune în ciuda avertismentelor comunităţii internaţionale, informează AFP.

Acest tir este "absolut intolerabil", a declarat presei şeful guvernului, considerând că este o "încălcare clară" a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Într-o conferinţă de presă organizată în grabă, purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga, a declarat că autorităţile estimează pentru moment că nicio bucată de rachetă nu a căzut pe teritoriul japonez.

Reuniune de Urgență a Consiliului de Securitate

Consiliul de Securitate se va reuni de urgenţă, duminică, la New York, în urma lansării unei rachete nord-coreene, au anunţat diplomaţi.

Reuniunea, sub formă de consultări cu uşile închise, a fost cerută de Statele Unite şi Japonia, membri ai Consiliului, şi Coreea de Sud, notează AFP.

China regretă incidentul

Ministerul chinez de Externe şi-a exprimat duminică "regretele" după lansarea unei rachete de către Coreea de Nord în ciuda condamnării internaţionale, adăugând că cere tuturor părţilor să acţioneze cu prudenţă şi să se abţină de la luarea de măsuri ce ar putea creşte şi mai mult tensiunile în Peninsula Coreea, informează Reuters. (Sursa: Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel