ONU "condamnă ferm" lansarea rachetei nord-coreene

Consiliul de Securitate al ONU "a condamnat ferm lansarea" unei rachete de către Coreea de Nord duminică, într-o declarație unanimă adoptată la sfârșitul unor consultări cu ușile închise, informează AFP.

Consiliul se angajează "să adopte rapid o nouă rezoluție" la care lucrează de câteva săptămâni, pentru a crește sancțiunile împotriva Phenianului ca răspuns la acest tir și la ultimul test nuclear nord-coreean din 6 ianuarie, relatează Agerpres.

"Membrii Consiliului de Securitate vor adopta rapid o nouă rezoluție ce impune măsuri semnificative ca răspuns la aceste încălcări periculoase și grave" ale rezoluțiilor ONU.

Acestea interzic Phenianului orice activitate nucleară sau balistică, sub amenințarea sancțiunilor economice, dintre care înghețarea bunurilor persoanelor ce contribuie la programele militare nord-coreene.

Declarația afirmă că lansarea, prezentată de Phenian ca fiind a unui satelit, "folosește tehnologia rachetelor balistice" și astfel "contribuie la dezvoltarea de către Coreea de Nord a sistemelor de transport de arme nucleare", adică rachete intercontinentale cu focoase nucleare capabile să ajungă în Statele Unite, notează France Presse.

"Acest lucru este în mod clar o amenințare la adresa păcii și securității internaționale", adaugă textul.

Negocierile dintre Washington și Beijing asupra unei rezoluții de înăsprire a sancțiunilor contra Coreii de Nord stagnează de mai multe săptămâni din cauza reticenței Chinei, principalul aliat al Phenianului, au afirmat diplomați.

Reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate a avut loc la cererea Statelor Unite, Japoniei și Coreii de Sud.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel