Codul lui da Vinci. Ce au descoperit cercetătorii

O pagină adnotată de Leonardo da Vinci, considerată mâzgăleli,  a fost sursa unei descoperiri uimitoare a unei echipe de cercetători de la Universitatea din Cambridge. Aceștia și-au dat seama că Leodardo da Vinci  ar fi demonstrat una din marile legi ale fizicii cu mult înaintea descoperirii sale oficiale, relatează directmatin.fr.

In anii 1920, adnotarile lui Da Vinci pe pagina ingalbenita de vreme au fost considerate mazgaleli „fara importanta" de directorul Muzeului Victoria and Albert din Londra, unde se pastreaza foaia. Pe coala este schitata figura unei batrane si scris textul „cosa bella mortal passa e non dura" (frumusetea mortala trece si nu dureaza). A fost suficient pentru a o uita in fundul unui dulap, potrivit stirileprotv.ro.

Recent, o echipa de la Universitatea din Cambridge a examinat din nou bucata de hartie din 1493. Cercetatorii si-au dat seama ca in diagramele sale, infatisand greutati ridicate de funii si scripeti, artistul si omul de stiinta italian teoretizase principiile legilor frictiunii intre doua obiecte.

[citeste si]

In scrierea care se citeste cu ajutorul unei oglinzi, da Vinci isi precizeaza si ideea. El enunta faptul ca „frictiunea dubleaza efortul cand greutatea creste de doua ori". Aceasta „afirmatie fara echivoc dovedeste faptul ca el intelesese deja aceste legi fundamentale", sustine profesorul Hutchings.

Pana acum, fizicianul francez Guillaume Amontons (inventator si al barometrului, care a determinat si zero absolut) era considerat cel care a pus bazele acestei teorii, cu doua secole mai tarziu, in 1699, incheie directmatin.fr

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel