Ce a ascuns Charles Darwin. DEZVĂLUIRI despre cercetărie lui științifice

Charles Darwin
Charles Darwin

Marele naturalist englez, autorul celebrei lucrări "Evoluția speciilor pe calea selecției naturale", apărută în anul 1859 , datorează majoritatea covârșitoare a ideilor sale unei călătorii științifice.

Este vorba de voiajul dedicat observațiilor științifice, efectuat între 1831 si 1836, la bordul vasului "Beagle". Dar doi cercetători de la Imperial College din Londra au descoperit în manuscrisele sale o frază care le-a atras atenția, și anume: "...dacă sunt cultivate mai multe soiuri de plante în aceeași zonă, productivitatea crește". La ce se referea creatorul darwinismului?

Multă vreme, sursa aceste idei a lui Darwin (1809-1882) a rămas necunoscută, neexistând nicio explicație. Dar recent, revista "Science" a publicat rezultatul surprinzător al anchetei întreprinse de cercetătorii operei sale. Astfel, s-a aflat că, la începutul secolului XIX, botanistul englez George Sinclair a amenajat o gradină specială la Woburn Abbey, în sud-estul Angliei. Acolo existau 240 de mici parcele cultivate cu o mare varietate de plante (inclusiv bazine cu specii acvatice).

Sinclair și-a publicat primele observații în 1816, iar în 1826 a scris un studiu amplu a cărui concluzie era următoarea: o mare comunitate de specii vegetale este mult mai avantajoasă pentru dezvoltarea plantelor decât un ecosistem sărac în diversitate"... De fapt, această idee revoluționară pentru acele timpuri evidenția pentru prima oară rolul esențial al biodiversității pentru viață în mediul natural (ecosistem) a plantelor, dar și a insectelor și a altor viețuitoare.

Citește și: OPT cazuri faimoase de INCEST


Era vorba, în consecință de primul studiu ecologic, pe care marele Darwin l-a apreciat atât de mult, însă nu a menționat deloc numele lui George Sinclair (trebuie precizat că termenul de "ecologie" a fost folosit pentru prima dată de biologul german Ernst Haeckel, în 1866).

Astăzi, ideile darwiniste privind biodiversitatea și importanța ei ecosistemică sunt mai actuale decât oricând. Printre observațiile științifice și concluziile geniale ale lui Darwin, acea grădină specială de la Woburn Abbey a avut un rol aparte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel