Zelensky: ”Moscova vrea o criză mondială a prețurilor”. CE propune eliminarea taxelor şi cotelor la exporturile ucrainene pentru un an

Zelensky
Zelensky

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat că CE a fost de acord să elimine toate taxele şi cotele la exporturile ucrainene pentru un an, după o discuție a acestuia cu preşedinta Ursula von der Leyen. 

Propunerea nu a fost încă aprobată de Parlamentul European și de cele 27 de țări ale Uniunii Europene, dar conform lui Zelensky ”această decizie trebuie luată în considerare, nu numai în contextul ucrainean”, potrivit Rainews.

”Exportul produselor noastre pe pieţele europene şi globale va fi un instrument anti-criză semnificativ. Rusia încearcă să provoace o criză globală a preţurilor, pentru a începe haosul pe toate pieţele de bază şi mai ales pe piaţa alimentară”, a declarat Zelenzky.

”Exporturile ucrainene vor contribui la stabilizarea pieţelor”

”Deci este benefic nu numai pentru noi, ci pentru toţi europenii. Pentru locuitorii tuturor ţărilor care pot fi afectate de ambiţiile distructive ale Rusiei. În această săptămână, conducerea Rusiei a lansat o nouă serie de şantaj energetic la adresa europenilor. Decizia de a întrerupe aprovizionarea cu gaze către Polonia şi Bulgaria este un alt argument că nimeni din Europa nu poate spera să menţină o cooperare economică normală cu Rusia.

Rusia consideră ca o armă nu numai gazul, ci orice tip de comerţ. Se aşteaptă doar momentul când una sau alta zonă comercială poate fi folosită, pentru a şantaja europenii, din punct de vedere politic. Sau pentru a consolida maşina militară a Rusiei, care vede o Europă unită ca ţintă”, a mai adăugat Zelensky.

De aici, pentru șeful statului ucrainean, concluzia a fost una firească: ”Cu cât Europa va înțelege mai bine că nu poate depinde de Rusia pentru comerț, cu atât stabilitatea piețelor europene poate fi garantată mai repede ”, a transmis Volodimir Zelensky.

Gazprom suspendă livrările de gaze în Bulgaria

Grupul rus Gazprom îşi va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri, a anunţat marţi seară guvernul de la Sofia, invocând refuzul său de a respecta noile cerinţe ale furnizorului, scrie AFP.

”Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a indicat Ministerul Economiei într-un comunicat, în contextul în care această ţară din Peninsula Balcanică este puternic dependentă de gazele ruseşti. 

Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel