Zelenski va primi în sfârșit sisteme de rachete Patriot din SUA. Cum vor putea acestea să schimbe cursul războiului

rachete patriot
rachete patriot

Sistemele de rachete Patriot sunt de multă vreme un subiect fierbinte pentru SUA și aliații din zonele contestate ale lumii, ca un scut râvnit împotriva rachetelor inamice. 

 

În Europa, Orientul Mijlociu și Pacific, aliații se feresc, cu ajutorul sistemelor Patriot, de potențiale atacuri din Iran, Somalia și Coreea de Nord, scrie publicația Fortune.

Așadar, a fost un punct de cotitură critic când a apărut săptămâna aceasta vestea că SUA au fost de acord să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina - ceva ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a căutat de luni de zile să obțină pentru apărarea antiaeriană a țării sale. Oficialii americani au confirmat acordul, iar un anunț oficial este așteptat în curând. Dar experții avertizează că eficacitatea sistemului este limitată și este posibil să nu schimbe jocul în război.

Ce este sistemul Patriot?

Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost desfășurat pentru prima dată în anii 1980 și poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază mai scurtă.

Fiecare baterie Patriot constă într-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot ține până la patru interceptoare de rachete fiecare, un radar la sol, o stație de control și un generator. Armata SUA a transmis că are în prezent 16 batalioane Patriot. Un raport din 2018 al Institutului Internațional de Studii Strategice a constatat că acele batalioane operează 50 de baterii, care au peste 1.200 de interceptoare de rachete.

Bateriile din SUA sunt desfășurate în mod regulat în întreaga lume. În plus, sistemele Patriot sunt operae sau achiziționate și de Țările de Jos, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia și Bahrain.

Sistemul Patriot „este unul dintre cele mai larg operate, fiabile și dovedite sisteme de apărare antirachetă de acolo”, iar capacitatea de apărare antirachetă balistică de teatru ar putea ajuta la apărarea Ucrainei împotriva rachetelor balistice furnizate de Iran în Rusia, a declarat Tom Karako, directorul Proiectului Apărării Antirachetă la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel