Washington Post: Liderii est-europeni, în brațele lui Putin

Jurnalistul Washington Post Jackson Diehl susține că, în timp ce președintele american Barack Obama laudă "răspunsul unificat" al Vestului în fața amenințării ruse, o parte considerabilă a NATO, formată din mai multe țări din Europa Centrală și de Est, a început deja să se încline în fața puterii lui Vladimir Putin.

Jurnalistul listează o serie de țări NATO care marchează fisurile "răspunsului unificat". Ungaria, a cărui premier a declarat recent că modelul politic al lui Putin este unul de urmat; Slovacia, unde prim-ministrul a asemănat posibila dislocare de trupe NATO cu invazia sovietică din 1968; Cehia, unde ministerul Apărării a făcut o comparație similară și a pledat pentru oprirea sancțiunilor împotriva Moscovei; Serbia, un membru al "parteneriatului pentru pace" al NATO care l-a invitat luna aceasta pe Putin la Belgrad pentru a participa la celebrarea a 70 de ani de la eliberarea de către Armata Roșie.

Recent, noul premier al Poloniei, țară vârf de lance împotriva Moscovei în timpul crizei ucrainene, i-a ordonat noului ministru de Externe să revizuiască politica țării. Conform Wall Street Journal, Ewa Kopacz le-a mărturisit parlamentarilor că este îngrijorată de "izolarea Poloniei" în interiorul Europei care poate provine din "țelurile nerealiste" fixate în Ucraina.

Șeful NATO: Țările din Europa de Est membre NATO să nu se teamă de Rusia

"Obama s-a felicitat pe sine pentru că a condus 'răspunsul unificat' al Vestului, care, pretinde el, l-a izolat pe Putin. În realitatea, o bucată mare din NATO a început tăcut să se apropie de Moscova. Guvernele fac așa în parte din cauza motivelor economice: dependente de energia rusă și de piețele de export, se tem de consecințele escaladării sancțiunilor", scrie Washington Post.

"Dacă ăsta este un răspuns unificat, pare mai degrabă orchestrat de Putin decât de Obama", apreciază Diehl.

Damon Wilson, vicepreședintele executiv al Atlantic Council, spune că "unii dintre politicienii central-europeni oscilează între a rămâne sub radar - să nu vorbească pentru a nu face din țara lor ținta lui Putin - sau să intre în grațiile lui Putin și deci să aibă mai multe beneficii decât ceilalți aliați când apele devin și mai tulburi. Problema pentru mulți politicieni va fi cum să supraviețuiască atunci când rușii se vor întoarce, mai agresivi ca niciodată și când americanii vor fi limitați, disponibili doar pentru apeluri de urgență".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel