Vlad Nistor încearcă crearea unei noi facultăți, ruptă din coasta Facultății de Istorie. Cioroianu: Nu cumva Nistor e în conflict de interese?

cioroianu dece
cioroianu dece

Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei vrea să se desprindă din corpul Facultății de Istorie și să devină o instituție de învățământ - Facultatea de Studiu al Patrimoniului. Inițiatorul proiectului este Vlad Nistor, președintele Senatului Universității București. De cealaltă parte, decanul facultății de Istorie, Adrian Cioroianu, spune că nu poate accepta divizarea facultății, catalogând ideea colegilor săi drept absurdă.

[caption id="attachment_304757" align="alignleft" width="640"] Foto: Evz[/caption]

Mediul academic al Facultății de Istorie plutește pe ape învolburate în ultima perioadă, din cauza unui proiect ce presupune ruperea unei falii din instituție. Vlad Nistor, alături de lectorul universitar Daniela Zaharia, doresc o nouă specializare, concretizată într-o facultate. Adrian Cioroianu, care a învins-o pe dna. Zaharia la alegerile pentru funcția de decan, și alți colegi din conducere se opun unui "atentat la integritatea facultății". Mai mult, conflictul are și o latură ce ține de orgoliul profesional: profesorii de istorie antică împotriva celor de istorie contemporană.

"Interese pe dracu'! Există un proiect și eu solicitat constituirea lui. E vorba de reorganizarea facultății . Vi se pare firesc, de exemplu, să se predea Studiile Europene la cinci facultăți din cadrul Universității?", a declarat Vlad Nistor pentru DeCe News.

Cioroianu nu concepe o divizare

"Nu există două tabere. Inițiatorii proiectului doresc plecare unor materii cu tot cu cei care le predau. Am stat de vorbă cu toți colegii mei, majoritatea se opune la un atentat la integritatea facultății", ne-a spus Cioroianu, care averizează că acei colegi care vor pleca vor fi înlocuiți de profesori care să predea materia lor tot în cadrul Facultății de Istorie.

Decanul Facultății atrage atenția cu privire la Vlad Nistor, inițiator al proiectului, dar și președinte al Senatului Universității, care va trebui să valideze sau nu demersul. "Dl. Nistor a deschis proiectul, iar tot dânsul trebuie să-l avizeze, din calitatea de președinte al SU. Nu cumva e un conflict de interese?", spune Cioroianu.

Nistor: Argumentele lui Cioroianu țin de putere

Întrebat de ce Adrian Cioroianu respinge ideea înfințării Facultății de Studiu a Patrimoniului, Nistor a răspuns: "Așa se întâmplă când unul e la putere. Încearcă să-i dezavantajeze pe ceilalți. Folosește argumentele puterii". Cioroianu spune însă că nu poate permite, din calitatea sa de decan, dispariția unor domenii din facultate, cu tot cu profesorii care le predau.

De ce se vor "anticii" o facultate proprie

Fostul decan al Facultății, profesor de istorie antică, Zoe Petre, spune că unele departamente simt nevoia de noi resurse și noi căi de dezvoltare, așa cum este acum cazul celui de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei

"În interiorul unei facultăți posibilitatea de dezvoltare a unor departamente este limitată. Fiecare departament își caută soluții. Facultatea de istorie nu e imuabilă, e o idee năstrușnică asta. M-a luat prin surprindere, dar colegii mei mai tineri asta vor să construiască. E nevoie de cercetări în sincronul patrimoniul cultural cu cel al patrimoniul intelectual", ne-a declarat Zoe Petre.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel