Vezi aici inventarul acțiunilor CSM care au revoltat asociațiile magistraților

Lumea Justiției scrie cum acțiunile Consiliului Suprem al Magistraturii din ultimii doi ani au dus la o decizie unică în Justiția din România. Conferința Națională a  Asociației Magistraților, care a avut loc în perioada 9-10 noiembrie, a mandatat Colegiul Director  să declanșeze procedurile de informare a adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor din țară în vederea revocării unor membri ai CSM

În ultimii doi ani de activitate, CSM a tăiat și spânzurat în justiția din România, fapt ce a determinat ca Asociația Magistraților să se revolte și să pregătească o acțiune amplă la nivelul țării în vederea schimbării unor membri ai CSM. Astfel,  Colegiul director urmează să întocmească o notă de fundamentare care să conțină toate acțiunile membrilor CSM din ultima perioadă, care au afectat atât interesele magistraților, cât și rolul de garant al independenței Justiției.

 Potrivit luju.ro, în acțiunea de schimbare a unor membri ai CSM s-ar afla președintele Consiliului, Alina Ghica, vicepreședintele Oana Hăineală și judecătorii Adrian Neacșu și Cristi Vasilică Danileț.

Iată câteva dintre aspectele semnalate de-a lungul timpului de Asociația Magistraților din România și Asociația Procurorilor din Romania (APR), care ar putea constitui motive pentru revocarea din funcție a unor membri CSM.

 AMR a somat printr-o adresă CSM,  în octombrie, 2011, să pună capăt angajărilor de consilieri fără baza legală și să recupereze sumele plătite ilegal.

 În aceeași adresă, AMR acuza CSM de încălcarea normelor în vigoare, dar și de exercitarea unui exces de putere: “În aceste condiții, toate datele converg spre o crasă încălcare a normelor în vigoare, exercitarea unui exces de putere care interferează cu inițiative legislative păguboase cu un deficit de imagine artificial creat de CSM".

 Peste aproximativ o lună de la această adresa, AMR, care nu a primit niciun răspuns din partea Consiliului, a anunțat public faptul că a sesizat Curtea de Conturi a României pentru verificarea modului în care au fost încadrati cei cinci consilieri de la CSM, trei de la cabinetul președintelui de la acea vreme Horațius Dumbravă și doi magistrați detașati la alți membri ai Consiliului.

 AMR a cerut CSM să se pronunțe asupra conduitei judecatorului Horațius Dumbravă, presedintele Consiliului la acea vreme, care în timpul unei ședințe de Plen pentru desemnarea procurorilor-inspectori au organizat o „informala la Restaurantul Home”, la care au petrecut cu mai multi jurnaliști. De asemenea, AMR a cerut CSM sa se pronunțe și asupra conduitei judecatorului Cristi Danilet, care a simulat în stradă procese, alături de avocați dintr-un ONG cu care se afla în parteneriat, punându-se la dispoziția trecătorilor robe pentru fotografierea gratuită, deși acest gest este interzis de lege.

CSM este acuzat și de obstrucționarea  numirii Monei Pivniceru în funcția de ministru al Justiției. Alături de Asociația Procurorilor din România, AMR critică lentoarea CSM în a lua act de demisia Monei Pivniceru din Consiliu și de detașare a acesteia la Ministerul Justitiei

De asemenea,în august 2012, tot in contextul numirii Monei Pivniceru în funcția de ministru al Justiției, AMR si APR au atras atenția asupra plecărilor unor membri  din CSM, fapt care este de natura sa afecteze imaginea acestei institutii.

Ultima acțiune a AMR prin care a fost semnalată o alta disfuncționalitate a activității CSM a avut loc la sfârșitul lunii octombrie. Asociatia Magistraților din România a formulat o contestație la CSM împotriva Hotararii CSM nr. 918 din 23 octombrie 2012, prin care cu majoritate de voturi s-a decis ca adjunctul Procurorului General Daniel Marius Morar, este “membru de drept al CSM” pe perioada cât acest post este vacant. Împotriva aceleiasi Hotarari, AMR a formulat și o acțiune de anulare în instanță la Curtea de Apel București, dosarul primind termen abia în 14 ianuarie 2013.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel