Veste proastă pentru șoferi. Senatul nu modifică legea

Lipsa sau expirarea trusei medicale sau lipsa stingătorului de incendiu vă aduce amendă, potrivit legii circulației pe drumurile publice, care nu va fi modificată de Senat. 

În ședința din 18 martie 2015, în plenul Senatului 72 de senatori din 107 prezenți au respins propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței de Urgență numărul 195 din 2002 cu privire la circulația pe drumurile publice. Urmează votul Camerei Deputaților. 

Senatorul Valeriu Todirașcu subliniază, într-un comunicat de presă, că "efectele aplicării acestei legi fiind, de regulă, abuzarea conducătorilor auto de către agenții de circulație, dar și vulnerabilizarea agenților de circulație care nu aplică această lege, considerând-o stupidă, care pot fi sancţionaţi la eventualele controale efectuate de reprezentanţi ai statului, superzeloşi sau dornici să profite de actuala lege pentru a primi foloase necuvenite de la cei găsiţi în culpă".

Trusa medicală. Pe cine salvează?

"Referitor la trusa medicală: aşa cum este concepută şi omologată astăzi, aceasta nu poate salva şi nu a salvat nicio viaţă. Poate fi folosită cel mult la pansarea unei zgârieturi. Ceea ce se află în trusa de prim ajutor omologată, nu le este de folos reanimatorilor profesioniști şi cu atât mai puţin unor şoferi care nu au cunoştinţele teoretice şi practice necesare pentru acordarea primului ajutor în caz de accident major. Dotarea trusei de prim ajutor nu poate servi în cazul unui traumatism major, iar în cele minore se poate aștepta venirea salvării sau se pot utiliza mijloace improvizate sau dotări voluntare şi nu impuse de lege", a precizat senatorul. 

"În plus, numai în două ţări europene, respectiv Austria şi Croaţia, este prevăzută obligativitatea prezenţei în automobil a trusei medicale", a adăugat el. Valeriu Todirașcu a mai spus că: "Nu este raţional să fii obligat ca automobilul să fie dotat cu trusă medicală aflată în termenul de valabilitate și, cu atât mai puţin, să fii și amendat pentru lipsa ei, deşi cu aceasta nu poți face mai nimic bun, ci, eventual, poţi face mai mult rău, în caz de traumatism major, atunci când nu te pricepi". 

Utilitatea stingătorului de incendiu

"Referitor la stingătorul de incendii: este poate util pentru stingerea focului produs de un grătar nesupravegheat la marginea drumului, dar în niciun caz pentru stingerea unui incendiu apărut cu ocazia unui accident de circulaţie, când este vorba de rezervoare de benzină cu zeci de litri de combustibil. În aceste situaţii, pasagerii unui automobil incendiat trebuie să părăsească rapid autovehiculul, fără a pierde timpul căutând extinctorul, iar eventualii martori trebuie să stea la distanţă pentru a evita accidentarea lor produsă de o eventuală explozie a rezervorului de benzină. Nu este raţional să fii obligat și să fii și amendat pentru lipsa unui stingător de incendii de mici dimensiuni, mai ales că, în niciuna din celelalte ţări europene, nu este prevăzută obligativitatea posesiei acestuia", a conchis senatorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel