Un nou scandal se prefigurează în Marea Britanie, după ce [/caption] În ultimii 20 de ani, vânzătorii revistei "Big Issue" au ajuns să facă parte din peisajul străzilor englezeşti, mulţi britanici cumpărând revista doar pentru a-i ajuta pe cei fără adăpost, care o vând. În ultimii ani, profilul tipic de vânzător al revistei s-a schimbat: femei din Europa de Est, purtând fuste lungi şi baticuri, iau tot mai des locul "homles"-ului britanic tradiţional.
Situaţia a intrat în atenţia presei britanice săptămâna trecută, când o decizie a unei instanţe din Bristol i-a dat dreptul Firuţei Vasile, o româncă mamă a patru copii, să beneficieze de ajutor social pentru o locuinţă, în plus faţă de alte ajutoare de stat pe care deja le primea.
Firuţa Vasile cumpăra revistele "Big Issue", apoi le revindea la suprapreţ, pentru a obţine profit. Instanţa a decis că românca este angajată pe cont propriu, ceea ce înseamnă că poate cere ajutor de stat pentru o locuinţă, lucru la care nu avea dreptul până acum.
Românca primea de la statul britanic 25.500 de lire sterline pe an, ca ajutoare sociale, însă a dat statul în judecată anul trecut, pentru că a fost refuzată la ajutor pentru locuinţă. După ce a câştigat procesul, ea va primi în plus 2.600 de lire sterline pe an.
Fondatorul revistei "Big Issue", John Bird, a declarat că va demasca şi va elimina pe toţi vânzătorii care nu îndeplinesc condiţiile. "Big Issue" a fost fondată în 1991 şi vinde în jur de 120.000 de exemplare pe săptămână. Anul trecut, compania care o publică a relaxat condiţiile pentru vânzători, permiţându-le nu doar "homleşilor" să vândă, ci şi celor afectaţi de criza financiară.
"În trecut, le-am dat posibilitatea evreilor şi indienilor să vină aici şi să muncească pentru a scăpa de sărăcie - şi asta au făcut. Dar nu putem să convingem grupuri de români din Marea Britanie să lucreze cu romii. Îi sunăm şi le zicem: Uite, acum lucrăm cu mulţi români. Puteţi să ne ajutaţi? Ei ne zic: Ăştia nu sunt români. Sunt ţigani. Asta e marea problemă, nimeni nu vrea să aibă de-a face cu ei", spune John Bird.
"Maşini mari, luxoase, Mercedes şi BMW-uri, vin şi încarcă grămezi de reviste, apoi pleacă să le distribuie. Ce caută astfel de oameni, care conduc maşini ca astea, să cumpere revista şi să o vândă mai departe? Sunt prea multe exemplare ca să le poată vinde un singur om, deci cred că au o reţea care lucrează pentru ei. Şi fac asta pentru că le ies mulţi bani. E crimă organizată", a declarat un vânzător britanic.
Citește și:
Vezi de ce o româncă primește ajutoare sociale de peste 30.000 de euro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu