Valeriu Gheorghiță: "Imunitatea de grup în România a ajuns la 30-45%." Avertisment despre VALUL 4

Valeriu Gheorghiță / Sursă foto: gov.ro
Valeriu Gheorghiță / Sursă foto: gov.ro

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat că imunitatea de grup în România a ajuns la 30-45%. El a transmis și un avertisment despre valul 4 al pandemiei.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că, în România, imunitatea de grup este între 30% și 45%, în funcție atât de rată de vaccinare, dar și de numărul celor trecuți prin boala COVID-19. Acest lucru ar explica evoluția favorabilă din punct de vedere epidemiologic. Valeriu Gheorghiță susține că probabil în România sunt de cel puțin două ori până la cinci ori mai multe cazuri de COVID-19 în mod real, oameni care au trecut prin această infecție, dar nu au primit un diagnostic. Gheorghiță a explicat și că unele dintre aceste cazuri fie nu au fost raportate, fie persoanele infectate au făcut o formă asimptomatică a bolii.

"Avem peste 55% persoane în vârstă de peste 50 de ani vaccinate în România cu cel puțin o doză. Se suprapune cu procentul persoanelor vulnerabile, al persoanelor care de la această vârstă în sus au și boli cronice în procente destul de ridicate. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm conceptul acesta de imunitate colectivă care se obține ideal și în mod rapid, sigur și eficient prin vaccinare, dar se adaugă și imunitatea obținută prin boală naturală.

În momentul de față, avem peste un milion de persoane care sunt raportate cu infecție Sars-Cov-2 și care sunt vindecate. Probabil că sunt de cel puțin două ori până la cinci ori mai multe cazuri în mod real care au trecut prin această infecție și care fie nu au fost diagnosticate, fie nu au fost raportate, fie au făcut infecție asimptomatică așa încât în funcție de acest scenariu de la două până la de cinci ori mai multe cazuri probabil că imunitatea de grup în momentul de față în România este începând de la 30% până la 45%. Acest lucru explică evoluția favorabilă din punct de vedere epidemiologic.", a declarat Valeriu Gheorghiță la Realitatea Plus.

VEZI ȘI: Andrei Baciu, despre valul patru: O chestiune teoretică, probabilă

 

Gheorghiță, avertisment despre valul 4

Valeriu Gheorghiță a transmis totuși și un avertisment în ceea ce privește un posibil val 4 al pandemiei în România.

"Trebuie să înțelegem că virusul este în continuare circulant și dacă nu consolidăm acest răspuns favorabil prin vaccinare, riscăm într-adevăr o recrudescență a cazurilor și un val patru care s-ar putea să fie destul de important. Vedem ce s-a întâmplat cu valul trei, am ajuns la capacitatea maximă în secțiile de terapie intensivă, este păcat pentru că în momentul de față COVID-19 este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. În momentul în care ai cel puțin un vaccin, avem patru, este păcat să nu beneficiem de vaccinare tocmai pentru a evita alte decese, alte drame, restricții.", a mai spus Valeriu Gheorghiță.

VEZI ȘI: Valeriu Gheorghiță ajută la vaccinare în Izvoru, Argeș, comuna sa natală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel