Vaccin revoluționar pe bază de ARNm (similar COVID 19) ar putea trata tumorile cerebrale

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Un studiu clinic promițător pe patru pacienți ar putea deschide calea pentru un nou tratament al glioblastomului, o formă agresivă de cancer cerebral.

Cercetătorii de la Universitatea din Florida, SUA, au dezvoltat un vaccin anticancer pe bază de ARNm care declanșează sistemul imunitar pentru a ataca tumora. Se estimează că aproximativ 19.000 de persoane din UE sunt afectate anual de această afecțiune, scrie euronews.com.

Abordarea tratamentului glioblastomului a cunoscut puține evoluții de la începutul anilor 2000, bazându-se în principal pe chimioterapie, radioterapie și intervenții chirurgicale. Durata medie de supraviețuire pentru pacienții diagnosticați cu această afecțiune este de aproximativ 15 luni.

Echipa a publicat rezultatele studiului în revista științifică Cell la începutul acestei luni. Vaccinul utilizează sistemul imunitar pentru a combate tipurile de cancer care sunt dificil de tratat.

Folosește o versiune a tehnologiei ARNm similară cu cea utilizată în vaccinurile COVID-19, dar cu câteva modificări.

Pe de o parte, vaccinul folosește celule din propria tumoare a pacientului pentru a crea un tratament personalizat. În plus, include un sistem de administrare nou dezvoltat pentru a genera un răspuns imun rapid.

"În loc să injectăm particule individuale, injectăm grupuri de particule care se înfășoară una în jurul celeilalte ca o ceapă, ca un sac plin de cepe", a declarat într-un comunicat autorul principal Elias Sayour.

"Motivul pentru care am făcut acest lucru în contextul cancerului este că aceste grupuri alertează sistemul imunitar într-un mod mult mai profund decât ar face-o particulele individuale", a adăugat el.

Folosirea sistemului imunitar împotriva tumorii

Oamenii de știință au prelevat material genetic numit ARN din tumora îndepărtată chirurgical a fiecărui pacient.

Apoi, au amplificat ARN-ul mesager (ARNm), care conține instrucțiuni pentru ceea ce se află în interiorul fiecărei celule, inclusiv al celulelor tumorale.

În continuare, au învelit acest ARNm în nanoparticule lipidice speciale, creând un pachet de înaltă tehnologie. Atunci când aceste celule tumorale modificate au fost injectate înapoi în fluxul sanguin al pacienților, au arătat ca niște viruși, declanșând un răspuns al sistemului imunitar.

"În mai puțin de 48 de ore, am putut vedea cum aceste tumori trec de la ceea ce numim 'reci' - imunitatea rece, foarte puține celule imune, răspuns imun foarte redus - la 'fierbinți', un răspuns imun foarte activ", a spus Sayour.

"Acest lucru a fost foarte surprinzător, având în vedere cât de repede s-a întâmplat, și ceea ce ne-a spus este că am fost capabili să activăm foarte rapid partea timpurie a sistemului imunitar împotriva acestor tipuri de cancer, iar acest lucru este esențial pentru a debloca efectele ulterioare ale răspunsului imun".

Studiul este rezultatul unor descoperiri încurajatoare din șapte ani de cercetare care a început cu experimente pe modele preclinice de șoareci și a progresat la un studiu clinic care a implicat zece câini de companie cu cancer cerebral avansat.

Câinii pot dezvolta, de asemenea, tumori cerebrale spontane care au ca rezultat un rezultat fatal, au declarat cercetătorii.

Cei zece câini au trăit în medie 139 de zile, în timp ce supraviețuirea medie a câinilor cu această afecțiune este de 30 până la 60 de zile.

Profesorul Duane Mitchell, coautor al lucrării, a declarat că aceste rezultate au fost "o descoperire foarte importantă, deoarece de multe ori nu știm cât de bine vor funcționa studiile preclinice pe animale la pacienți".

"Iar în timp ce vaccinurile și terapiile cu ARNm sunt cu siguranță un subiect important de la pandemia de COVID, acesta este un mod nou și unic de a administra ARNm pentru a genera aceste răspunsuri imune cu adevărat semnificative și rapide pe care le vedem atât la animale, cât și la oameni".

Un studiu clinic de fază 1 va testa acum vaccinul pe un număr de până la 24 de pacienți adulți și pediatrici pentru a confirma rezultatele. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a găsi cea mai bună metodă de a declanșa sistemul imunitar, limitând în același timp potențialele efecte secundare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel