Universitatea București a cumpărat imobilul care găzduieşte Facultatea de Limbi și Literaturi Străine: "Istorie fascinantă, de aproape 160 de ani"

Universitatea din București cumpără cu 6,45 milioane de euro imobilul din strada Pitar Moș nr. 7-13, care găzduiește Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.

Miercuri, 8 decembrie 2021, printr-un contract încheiat între Universitatea din București și Congregatio Jesu, Universitatea din București a cumpărat cu 6,45 milioane de euro imobilul din strada Pitar Moș nr. 7-13, care găzduiește Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (FLLS).

Clădirea din Pitar Moș are o istorie fascinantă de aproape 160 de ani, fiind timp de aproape o sută de ani cea mai bună școală catolică de fete din București. Inaugurată la 10 octombrie 1858, Școala de fete Sfânta Maria a funcționat sub patronajul Bisericii Catolice până în 1948, când a fost confiscată de regimul comunist și transformată în Institutul Maxim Gorki. Ulterior, clădirea a devenit sediu al Facultății de Limbi și Literaturi Străine. Retrocedată proprietarilor ei istorici, Congregatia Jesu, imobilul urma să fie eliberat de Universitate în următorii 4 ani și jumătate.

Într-un mesaj transmis de Congregatio Jesu România se arată că „școala de pe strada Pitar Moș a fost, începând cu sfârșitul secolului al XVIII-lea, un spațiu sacru dedicat culturii, educației și formării tinerelor din București. Pe porțile lui au fost primite, deopotrivă, fiicele regilor noștri, ale miniștrilor, ambasadorilor, negustorilor, dar și cele ale unor simpli cetățeni. Astfel, interculturalitatea și interconfesionalitatea se îmbinau armonios cu educația civică, cu pregătirea pentru a deveni cetățene angajate și responsabile ale societății românești.

Ne bucurăm că acest spațiu a fost încredințat unui colegiu profesoral cu viziuni și perspective foarte largi, umaniste, cu o mare deschidere și capacitate de înțelegere, precum și cu dorință de a colabora cu noi, ținând astfel atât porțile instituției, cât și inimile lor deschise pentru Congregația noastră. Ne dorim ca spiritul care a dăinuit atâtea decenii și în atâtea generații de eleve să continue în acest spațiu dedicat culturii, educației și formării!”

Ce a declarat Marian Preda, rectorul Universității din București

Așa cum precizează prof. univ. dr. Marian Preda, rectorul Universității din București, „prin această achiziție, Universitatea din București își rezolvă, pe de-o parte, o problemă funcțională majoră și, pe de altă parte, o problemă istorică, juridică și morală. Păstrând clădirea, care are zeci de săli de clasă, cabinete, birouri, biblioteci, o sală de sport, asigurăm continuitatea în spațiile de învățământ pentru FLLS, cea mai mare facultate de limbi străine din România și cea mai mare din UB ca număr de cadre didactice și de programe de studii. Gazdă pentru aproape 4.000 de studenți și 200 de cadre didactice și cercetători, facultatea are la licență și masterat aproximativ 150 de formațiuni de studii.

Prin achiziția legală a clădirii deja retrocedată de instanță proprietarului istoric deposedat abuziv de regimul comunist, UB face o dreptate istorică acestei congregații care a avut și are o contribuție majoră la educația copiilor și în special a fetelor din întreaga Europă și păstrează pentru clădire destinația inițială, cea de educație de elită.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel