Un soare de 7 ori mai cald în Korea. Cum au reușit cercetătorii să creeze un soare artificial timp de 48 de secunde

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Pentru prima dată, reactorul de fuziune KSTAR (Korea Superconducting Tokamak Advanced Research) al Institutului Coreean de Energie de Fuziune (KFE) a atins temperaturi de șapte ori mai mari decât nucleul Soarelui.

Realizat în timpul testelor între decembrie 2023 și februarie 2024, acest lucru stabilește un nou record pentru proiectul reactorului de fuziune, relatează Intresting Engineering.

Echipa de cercetare din spatele reactorului KSTAR a reușit să mențină temperaturi de 100 de milioane de grade Celsius timp de 48 de secunde. Pentru comparație, temperatura nucleului Soarelui nostru este de 15 milioane de grade Celsius. Mai mult, reactorul a menținut modul de confinare înaltă (H-mode) timp de peste 100 de secunde. Modul H este o stare stabilă a plasmei care este mai bine confinată decât modul de confinare scăzută.

Acesta este cel mai recent succes din multe pentru KSTAR. De exemplu, în 2021, KSTAR a stabilit un nou record prin funcționarea la un milion de grade și menținerea plasmei super fierbinți timp de 30 de secunde.

Fuziunea: de 7 ori mai fierbinte decât Soarele

Fuziunea este un proces care imită același proces care generează lumină și căldură din stele. Implică fuzionarea hidrogenului și altor elemente ușoare pentru a elibera o putere uriașă pe care experții din domeniu speră să o valorifice pentru electricitate nelimitată, fără carbon. Acest lucru este adesea numit „Sfântul Graal” al tranziției energetice.

Potrivit Consiliului Național de Cercetare Științifică și Tehnologică al Coreei (NST), crearea unei tehnologii care poate menține plasme cu temperaturi ridicate și densități ridicate, unde reacțiile de fuziune au loc cel mai eficient, pentru perioade prelungite, este crucială. Potrivit NST, secretul din spatele acestor realizări majore este constituit de divertoarele de tungsten. Acestea sunt componente vitale situate la baza vasului de vid într-un dispozitiv de fuziune magnetică. Acestea joacă un rol crucial în expulzarea gazelor deșeuri și impurităților din reactor, rezistând în același timp unor încărcături termice de suprafață substanțiale. Echipa KSTAR a trecut recent la utilizarea tungstenului în divertoarele sale.

Tungstenul are punctul de topire cel mai ridicat dintre toate metalele, iar succesul echipei în menținerea modului H pentru perioade mai lungi de timp se atribuie în mare parte acestei îmbunătățiri reușite. NST raportează că această schimbare a reprezentat o îmbunătățire semnificativă.

"Tungstenul oferă avantaje semnificative pentru operațiile de încălzire puternică de lungă durată," a explicat NST. Succesul divertoarelor de tungsten poate oferi date inestimabile pentru proiectul International Thermonuclear Experimental Reactor (ITER). ITER este un megaproiect de fuziune internațional de 21,5 miliarde de dolari, dezvoltat în Franța de zeci de țări, inclusiv Coreea, China, SUA, UE și Rusia.

Recharge News raportează că se așteaptă ca ITER să atingă primul său plasma în 2025 și să fie complet funcțional până în 2035. Tungstenul va fi folosit în propriile sale divertoare.

Suk Jae Yoo, președintele Institutului Coreean de Energie de Fuziune, a anunțat că cercetarea reprezintă un "semnal verde" pentru obținerea tehnologiilor de bază necesare pentru reactoarele "DEMO", care sunt centrale electrice demonstrative în viitor.

Echipa sa își va propune acum să asigure tehnologiile de bază necesare pentru operațiunile ITER și ale viitoarelor reactoare DEMO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel